komornik i alimenty

• Autor wątku Autor wątku Balbina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Balbina

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam!!!! mam pytanie w zwiazku z otrzymaniem pisma od komornika.Otóz dostałam postanowienie i nie bardzo rozumię uzasadnienia.Moze zeby byl jasniej napisze co w postanowieniu pisze.Komornik postanawia 1.Stwierdzic umorzenie postepowania egzekucyjnego z mocy prawa na podstwie art.823kpc. 2.Koszty postepowania ustalic na kwote 377,31.W uzasadnieniu pisze:wierzyciel w ciagu roku od wydania postanowienia o zawieszeniu postepowania w zwiazku ze smiercia dłuznika do dnia dzisiejszego nie dokonał czynnosci potrzebnej do dalszego prowadzenia postepowania egzekucyjnego.Koszty powyzsze zostały pokryte do podanej wysokosci dłuznika.I teraz mam pytanie jakich czynnosci nie dokonałam o ktorych pisze komornik w uzasadnieniu skoro dłuznik nie zyje?Tego własnie nie rozumie . :what: Do tego postanowienia dostałam drugie postanowienie o ustaleniu kosztów postepowania egzekucyjnego w którym pisze,ze na podstawie art.770kpc ustalic koszty na kwote 377,31.Koszty postepowania egzekucyjnego zostały wyegzekwowane od dłuznika w kwocie 377,31.Tytułem refundacji wypłaconych swiadczeń alimentacyjnych do ZUS przekazano kwote 655zł.W pismie tym pisze mi równiez ,ze stosownie do art.767 kpc na to postanowienie przysługuje skarga w terminie 7 dni od daty jego otrzymania do sadu. :what:

I mam pytanie jakich czynnosci nie dokonałam o ktorych pisze komornik w uzasadnieniu skoro dłuznik nie zyje? :what:

Dzień dobry!!!!! czy nikt nie jest w stanie odpowiedziec na moje pytanie? :tuptup: :)

Nie wystapiła Pani w ciągu roku przeciwko spadkobiercom dłuznika.
Jak dłuznik umiera Komornik wydaje postanowienie o zawieszeniu postępowania, przez ten czas Wierzyciel może wystapić i podjąć czynności zmierzające do wystapienia p-ko spadkobiercom dłużnika i wystapienie do Sądu. Pani tego w ustalonym czasie nie uczynila dlatego też Komornik prawidłowo umorzył egzekucję. Co nie oznacza że po wsczęciu posstępowania spadkowego i ustaleniu spadkobierców jeżeli dłuznik posiadał majątek może Pani zażądać spłaty alimentów od spadkobierców. Ale uwaga: tylko alimentow zaleglych.

Tzn tych alimentów z którymi dlużnik zalegał na dzień śmierci, a Pani była Wierzycielką tych alimentów.

Powrót