komornik i MOPS

• Autor wątku Autor wątku grzegorz1234567890
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzegorz1234567890

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam pytanie, mam dług alimentacyjny zasądzony na dziecko, który przejął fundusz alimentacyjny. Obowiązek alimentacyjny wygasł, gdyż dziecko przebywa pod moją opieką. Matka dziecka jest pozbawiona władzy rodzicielskiej. Komornik próbuje zająć mi część pensji (najniższa krajowa). Mam na utrzymaniu jeszcze drugie dziecko, które z żoną wychowujemy wspólnie, ale mamy rozdzielność majątkową. Czy w związku z tym można jakoś tą egzekucję zatrzymać i czy MOPS może to zrobić? Komornik mówił, że to MOPS może zatrzymać tą egzekucję, a MOPS mówi, że nie, więc nie wiem już sam.

Jest dług, alimenty zaległe to w czym wątpliwość ?
To co jest teraz, nie ma związku z zaległymi.
Jeśli wysłano zajęcie do pracodawcy to nie, że komornik próbuje ale zajął.
W alimentach nie ma znaczenia ile zarabiasz, egzekucji podlega 60%.
I tak, komornik nie może niczego zatrzymać, może wierzyciel. Wierzycielem jest fundusz/likwidator funduszu czy tam Um.
Poza tym dlaczego cokolwiek zatrzymać, skoro nie wywiązywałeś się z nałożonego obowiązku a na dziecko łożyli podatnicy.

Wtedy byłem bezrobotny, miałem ciężką sytuację finansową. Od roku spłacam swoje zadłużenie bezpośrednio funduszowi, podobno jeśli się płaci regularnie, to nie może dojść do egzekucji. Mam rodzinę na utrzymaniu, więc martwi mnie to czy będziemy mieć środki do życia.

Genezy długu nie oceniam - powstał i tyle.
Reasumując, dziecko miałoby gryźć tynk ze ścian bo byłeś bezrobotny - w skrócie.

Żeby otrzymać $ z funduszu to egzekucja 2 miesiące musi być bezskuteczna, także jedno drugiemu przeczy - "podobno jeśli się płaci regularnie, to nie może dojść do egzekucji"

W przypadku zaległości wobec wierzycielki, matki dziecka - wystarczy niepełna wpłata w terminie i już jest powód do wszczęcia - czy to termin czy brakujące parę zł.

W przypdku funduszu - nie da $ jeśli się bezskuteczności "przy pomocy egzekucji" nie stwierdzi

Tak jak napisałem, jeśli teraz uchylono obowiązek alimentacyjny to ok, ale nie ma to związku z zaległymi - były, powstały, należy oddać - i dla funduszu i wynagrodzenie komornika.
Wolnej od zajęcia nie ma - 60% umowa o pracę, zlecenie, 100% rachunek bankowy.

U mnie jest podobna sytuacja. Związał em się ponad rok temu z kobietą która miała już dziecko z poprzedniego związku. Niedawno urodziło się nasze wspólne maleństwo i przy okazji załatwiania spraw związanych z świadczeniem rodzinnym i becikowe stwierdzono w urzędzie ze rodzinne mi się na moje dziecko nie należy bo moje dochody przekraczają pewien pułap. W zasadzie mam to gdzieś bo nie potrzebuje jałmużnej od państwa. Sprawa jednak ma swoją drugą stronę a mianowicie fundusz alimentacyjny odmówił prawa do wypłacania alimentów na dziecko mojej narzeczonej z poprzedniego związku uzasadniając to faktem iż zmieniła się jej sytuacja rodzinna i teraz jest na moim utrzymaniu. Na kazali również zwrot alimentów za poprzedni miesiąc. Nie mam nic przeciwko temu by utrzymywać to dziecko ale ono ma biologicznego ojca który od łorzenia na nie się miga. Czy w ogóle mogą zaprzestać płacenia alimentów na to dziecko ?kto teraz ma wziąść odpowiedzialność za utrzymanie dziecka skoro powinni za to odpowiadać oboje rodziców a tak nie jest. Proszę o pomoc

Powrót