Komornik i postepowanie egzekucyjne

• Autor wątku Autor wątku 135
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

135

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam! Mam pytanie odnośnie postępowania komorniczego.
Sprawa wygląda tak.
6 lat temu kupiłem wraz z żoną mieszkanie z działką. Mieszkanie jest zapisane u notariusza a jeśli chodzi o działkę to ma inną księgę wieczystą i prawo było takie że musieliśmy wysłać do agencji pismo czy jest zainteresowana kupnem, więc była w tym czasie sporządzona umowa warunkowa u notariusza. Przez te lata zaniedbaliśmy sprawę ponieważ pracowałem za granicą, a po za tym państwo od których kupiliśmy nieruchomość rozwiodło się. Była właścicielka narobiła długi i ściga ją komornik i znalazł że działka należała do tego małżeństwa i toczy się egzekucja nieruchomości. Oczywiście za działkę zapłaciliśmy. Jakie mam szanse na wyczyszczenie księgi wieczystej z komornika i odzyskanie działki. Czy ta umowa warunkowa ma jakąś wartość po takim czasie.
Proszę o pomoc prawną.
Pozdrawiam.
Tomasz :help::help:

Myślę, że najodpowiedniejszy będzie pozew z art. 10 ustawy o księgach wieczystych i hipotece, wraz z wnioskiem o zabezpieczenie powództwa poprzez zawieszenie postępowania egzekucyjnego z nieruchomości.

Dzięki za odpowiedz, mam jeszcze pytanie gdzie z musiał się udać by to załatwić. Dopytuje się ponieważ w tych sprawach jestem zielony.
Pozdrawiam.

Gordon Lameman napisał:
Myślę, że najodpowiedniejszy będzie pozew z art. 10 ustawy o księgach wieczystych i hipotece, wraz z wnioskiem o zabezpieczenie powództwa poprzez zawieszenie postępowania egzekucyjnego z nieruchomości.
135 napisał:
Jakie mam szanse na wyczyszczenie księgi wieczystej z komornika i odzyskanie działki.
A ja myślę, iż takie powództwo chyba nie będzie tu właściwym środkiem prawnym i nie da się "odzyskać" tego czego się w ogóle nie było nigdy właścicielem. Jeżeli rzeczywiście do przeniesienia prawa własności nie doszło.

Ale to prawda, iż prawnik będzie potrzebny aby zaznajomić się z dokumentacją i zalecić podjęcie właściwych kroków prawnych.

Powrót