komornik i postepowanie egzekucyjne

• Autor wątku Autor wątku angor52
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

angor52

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
estem emerytem. Moja emerytura jest obciazona roszczeniem komornika, ktory pobiera jej znaczna czesc. Jednoczesnie jestem ojcem dziecka - 10 lat, na ktore, zgodnie z umowa z matka syna powinienem lozyc uzgodniona kwote. Interwencja w tej sprawie u komornika nic nie daje. Pomija on fakt ze zabiera srodki na podstawowe potrzeby dziecka. Jaka mam droge prawna?

Roszczenie wierzyciela, nie komornika.
Komornik niczego nie pobiera/zabiera - przekazuje stosownie do treści ustawy świadczeniodawca i do wysokości kwot wskazanych w zajęciu. O ile nie przekazują za mało to wszystko jest zgodne z prawem.

angor52 napisał:
estem emerytem. Moja emerytura jest obciazona roszczeniem komornika, ktory pobiera jej znaczna czesc. Jednoczesnie jestem ojcem dziecka - 10 lat, na ktore, zgodnie z umowa z matka syna powinienem lozyc uzgodniona kwote. Interwencja w tej sprawie u komornika nic nie daje. Pomija on fakt ze zabiera srodki na podstawowe potrzeby dziecka. Jaka mam droge prawna?

Matka dziecka powinna pozwać Cię o alimenty, proponuję uznać powództwo. Wtedy komornik zabierze Ci 2/3 emerytury, ale zwróci matce dziecka minus swoje koszty.

Nie kwestionuje praw komornika. Pytam jakie mam wyjscie z tej sytuacji. Na koncu idzie o dobro niepelnoletniego dziecka.

Dziekuje za podpowiedz. Czy pozew o alimenty ze strony matki jest obciazony jakimis kosztami?

angor52 napisał:
Dziekuje za podpowiedz. Czy pozew o alimenty ze strony matki jest obciazony jakimis kosztami?

Pozew ma za free, ale Ciebie obciążą kosztami

PS. niech w pozwie napisze, że nie płacisz od 3 lat

Ostatnia edycja:
Powrót