Komornik i wszczęcie postępowania

• Autor wątku Autor wątku mariun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariun

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Czy komornik wznawiając czynności egzekucyjne po kilku latach ma obowiązek powiadomić sąd?.

Miałem kiedyś dług, którego nie mogłem spłacić i postępowanie komornik umorzył. Nie wiem co się dzieje z postępowaniem, kto je ew. jeszcze prowadzi i czy w ogóle je ktoś prowadzi. Postępowanie się przedawniło, ja mieszkam w innym mieście, nie dostaje żadnej korespondencji.

Czy w sądzie można jakoś sprawdzić stan sprawy...?

mariun napisał:
Czy komornik wznawiając czynności egzekucyjne po kilku latach ma obowiązek powiadomić sąd?.
nie,
mariun napisał:
Miałem kiedyś dług, którego nie mogłem spłacić i postępowanie komornik umorzył.
dług nadal istnieje i trzeba go jednak spłacić,
mariun napisał:
Nie wiem co się dzieje z postępowaniem, kto je ew. jeszcze prowadzi i czy w ogóle je ktoś prowadzi.
jeżeli komornik wznowi postępowanie to i tak namierzy gdzie mieszkasz lub gdzie pracujesz, komornik posiada niezbędne narzędzia w celu namierzenia delikwenta,
mariun napisał:
Postępowanie się przedawniło,
jesteś pewien,
mariun napisał:
Czy w sądzie można jakoś sprawdzić stan sprawy...?
w sądzie nie sprawdzisz, jedynie u aktualnego wierzyciela,

tzn. przedawniło się od daty umorzenia, ale nie wiem co się dzieje ze sprawą. Komornik ma inf. o moim miejscu zamieszkania ale nie dostałem przez 10 lat żadnego pisma. Myślałem że można to sprawdzić w sądzie.

mariun napisał:
Myślałem że można to sprawdzić w sądzie.
niestety w Sądzie tego nie sprawdzisz,
mariun napisał:
przedawniło się od daty umorzenia,
jeżeli faktycznie od daty uprawomocnienia się postanowienia o umorzeniu egzekucji komorniczej minęło już 10 lat to faktycznie przedawniło się - zaznaczam, że nie widziałem dokumentów związanych z tą sprawą ale opieram się na twoich danych,

Powrót