Komornik miejsce zamieszkania(zameldowania?) a egzekucja z ruchomosci

• Autor wątku Autor wątku user654116
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

user654116

Użytkownik
Odpowiedzi
254
Witam,

Nie mieszkam pod danym adresem (nigdy nie mieszkalem), nie jest juz tez zameldowany, czy komornik moze nachodzic moja matke, czy moze dokonac zajecia ruchomosci?

Jak poinformowac komornika ze nie jestem juz zameldowany, nigdy nie mieszkalem etc. Bo nachodzi moja rodzine.

Nie mieszkam wogole w Polsce.

Prosze o pomoc.

Komornik nie wyczarował adresu , wierzyciel musiał go podać , a wierzycielowi dłużnik.

No tak ale to nie mozna sie juz przeprowadzic ? :)

Mieszka tam ktos inny, nie jestem tam zameldowany, nie mieszkam tam, nie sa tam moje rzeczy co teraz? Komornik moze wejsc?

domownicy powinni wyjasnic iz tam nie mieszkasz, nie ejstes zameldowany i nic tam nie jest twoje. tyle.

Oczywiście, że nie - do czasu spłaty przy kolejnych postępowaniach komornicy będą wracać.
Zaczniesz wpłacać sensowne kwoty to możliwe, że przestaną przychodzić.

wireparcel napisał:
czy komornik moze nachodzic moja matke,

Jak poinformowac komornika ze nie jestem juz zameldowany, nigdy nie mieszkalem etc. Bo nachodzi moja rodzine.

Nic prostszego , rodzina posiada raczej dane komornika prawda ?
wyślij mu nowy adres zamieszkania , oczywiście potwierdzony jakimś dokumentem (umowa kupna , najmu , czy rachunki za media |)
Prościej jednak byłoby skontaktować się z komornikiem , i zacząć spłacać , rodzina ma spokój , tobie dług maleje. Pozdrawiam
PS. jaki to dług ? kiedy powstał ? czy dostałeś nakaz zapłaty s Sądu ? odbierałeś korespondencje (polecone) z Sądu ?

Oczywiscie posiadamy dane komornika, tylko mieszkam za granica, mam mu wyslac adres zagraniczny?

Nakaz zaplaty zostal wyslany pod adres gdzie juz nie mieszkalem stad nie moglem zareagwac, pozostaje powodztwo przeciwegzekucyjne z udowodnieniem ze termin na odpowiedz wogole nie zaczal biec?

wireparcel napisał:
Oczywiscie posiadamy dane komornika, tylko mieszkam za granica, mam mu wyslac adres zagraniczny?

Nakaz zaplaty zostal wyslany pod adres gdzie juz nie mieszkalem stad nie moglem zareagwac, pozostaje powodztwo przeciwegzekucyjne z udowodnieniem ze termin na odpowiedz wogole nie zaczal biec?

Nie powództwo tylko zwykły sprzeciw z udowodnieniem właściwego adresu.
Skoro nie zostało doręczone to nie rozpoczął się bieg terminu na sprzeciw.

Co jeszcze lepsze, jeżeli mieszkałeś za granicą już w momencie złożenia pozwu, i potrafisz to udowodnić to wtedy w ogóle nie ma jurysdykcji krajowej i dziękuję państwu ale nakaz pójdzie do kosza.

Sprzeciw od nakazu zaplaty tak?

Czy podlega to oplacie skarbowej?

Czy wstrzyma to egzekucje?

wireparcel napisał:
Sprzeciw od nakazu zaplaty tak?

Czy podlega to oplacie skarbowej?

Czy wstrzyma to egzekucje?

Sprzeciw od nakazu zapłaty kierujesz do sądu który wydał nakaz, płacisz tyle co za wysyłkę poleconym. W sprzeciwie udowadniasz że mieszkasz za granicą od tego i tego czasu, załączasz coś na udowodnienie, rachunki, umowę najmu, co masz.

Oprócz sprzeciwu załączasz wniosek o wydanie zaświadczenia na jaki adres został wysłany nakaz zapłaty. Kiedy uzyskasz zaświadczenie, kierujesz do komornika wniosek o zawieszenie postępowania, ładnie masz to opisane tutaj

http://przedawnione.pl/zaswiadczenie-o-doreczeniu-nakazu-zaplaty-per-awizo/

Potem jak nakaz upadnie wysyłasz drugie pismo do komornika o umorzenie, oczywiście z decyzją o uchyleniu nakazu. Tyle.

Powrót