Komornik na 800 zł znikąd

• Autor wątku Autor wątku MikeKierowca
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
MikeKierowca

MikeKierowca

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Komornik
Witam serdecznie. W 2015 roku zalegałem 404 zł firmie Link4 za ubezpieczenie samochodu. Do końca 2015 roku przychodziły do mnie emaile od Dialkomu (firmy windykującej Link4) na temat mojego zadłużenia. We wrześniu 2015 roku przeprowadziłem się do Niemiec i jestem tutaj po dziś dzień. Miałem kilka długów na łączną kwotę kilkunastu tys złotych, zarabiałem tutaj i zapłaciłem wszystko w Polsce.

Zapłaciłem również zaległość w Link4, wysłałem przelew na 405 zł, dzwoniłem upewniać się do Dialkomu czy wszystko jest uregulowane i powiedzieli że tak, że zamykają sprawę i jestem u nich na czysto. To było 15 kwietnia 2016 roku.

Jako że w Polsce ani nie mieszkałem, ani nie mam żadnej rodziny która mogłaby moje korespondencje odbierać, żadnych listów nie dostawałem. 12 października tego roku otworzyłem jednoosobową działalność gospodarczą i podałem swój nowy adres zamieszkania w Polsce (chociaż zameldowania tam nie mam) i wczoraj (27.10.2016) przyszedł do mnie list polecony:
NAKAZ ZAPŁATY W POSTĘPOWANIU UPOMINAWCZYM
Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie VI Wydział Cywilny
Data wydania: 2016-04-21

Czyli jest to dokument sprzed pół roku. Jest na nim napisane że sąd nakazuje mi spłacić spółce KGPN dług w wysokości łącznej ponad 500 zł.

Dzwoniłem do KGPNu dowiedzieć się o co chodzi i powiedzieli że chodzi o tą polisę i że na pewno otrzymałem zawiadomienia, bo przecież zapłaciłem im w maju 405 zł. Zadzwoniłem do Link4 dowiedzieć się o co chodzi i dowiedziałem się że wpłaciłem 405 zł w maju, ale zrobiłem to trochę za późno bo sprawa już była przekierowana do KGPNu i przekazali to 405 zł właśnie do KGPNu.

Zadzwoniłem do komornika który zajmuje się moją sprawą i okazuje się że po odjęciu kwoty którą już zapłaciłem (czyli 405 zł) zostaje mi do zapłaty 788 zł, są w to wliczone koszty komornicze i koszty sądowe.

Czy jest jakaś możliwość odwołania się od kosztów komorniczych i sądowych? W końcu nie otrzymałem żadnego listu o moim zadłużeniu aż do wczoraj, i nagle z zapłaconych 405 zł zrobiło się 788 do zapłaty. Można jakoś powalczyć?

Syphar napisał:
Dług jest spłacony, wnieś sprzeciw.

Jak to jest spłacony? W Link4 powiedzieli mi że spłaciłem go za późno i sprawę przekazali.

Czyli do kogo powinienem się odwołać i jakim pismem?

Powrót