Komornik na pensji a zakupy ruchomości

• Autor wątku Autor wątku trawertino
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

trawertino

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

To jest hipotetyczna sytuacja ale całkiem realna.

Załóżmy, że na pensji mam komornika, wynagrodzenie 4.000zł netto, połowa idzie do komornika i połowa do mnie na moje wydatki. Załóżmy, że skromnie żyję i odłożę z tego 2.500zł i kupię sobie telewizor. Czy komornik może przyjść i zabrać ten telewizor na poczet spłaty długu? Jeżeli tak to oznacza, że nawet mając do dyspozycji te 50% pensji lub kwotę minimalną, nie mogę sobie kupić nic cennego, tylko wydawać te pieniądze na życie do momentu spłaty długu?

Pozdrawiam
Tomek

Może zająć telewizor.
Możesz kupić coś cennego.
Dług to nie mini ratka czy inna dogodność.

Wiem co to dług - komornik zajmując pensję, egzekwuje go.

Ale reasumując, mogę kupić coś cennego ale w każdej chwili może to komornik zająć?

I po drugie reasumując, 50% pozostawianej pensji ma służyć tylko na opłaty mieszkaniowe i przeżycie i ew. kontynuowanie zarobkowania, żeby było z czego spłacać dług?

trawertino napisał:
Wiem co to dług - komornik zajmując pensję, egzekwuje go.
Niekoniecznie. Wynagrodzenie to jeden ze składników majątku a egzekucja z wynagrodzenia za pracę jest jednym ze sposobów egzekucji.
Nie jest ani jedynym składnikiem majątku ani jedynym sposobem egzekucji.

trawertino napisał:
Ale reasumując, mogę kupić coś cennego ale w każdej chwili może to komornik zająć?
Do czasu prowadzenia postępowania egzekucyjnego uogólniając, tak.

trawertino napisał:
I po drugie reasumując, 50% pozostawianej pensji ma służyć tylko na opłaty mieszkaniowe i przeżycie i ew. kontynuowanie zarobkowania, żeby było z czego spłacać dług?
Nikogo nie interesuje co zrobisz z kwotą wolna od zajęcia przy egzekucji z wynagrodzenia za pracę, co do zasady.

Ostatnia edycja:
trawertino napisał:
Ale reasumując, mogę kupić coś cennego ale w każdej chwili może to komornik zająć
Komornik to nie zbój! Działa na wniosek wierzyciela. Wierzyciel pominie ten składnik majątku we wniosku o egzekucję, lub nie zawnioskuje w trakcie jej trwania, to komornik nie zajmie ruchomości. Wniosek/i do wglądu w aktach sprawy.

Nie tyle co do wglądu, bo przy zawiadomieniu o wszczęciu dłużnik jest informowany o wybranych sposobach egzekucji - w 99% zaznaczane/wybierane są wszystkie.

Znam oszczędnych:D Kierunkujących egzekucję.
Co do zasady muszę się z Tobą zgodzić - o informowaniu i pouczeniach. Tłumaczę w laicki sposób, gdyż z praktyki wiem, że dłużnik otrzymawszy pismo, drżąc otwiera i wpatruje się w cyferki. Myśli ile.....i tysiące innych myśli. Zazwyczaj nie doczytuje pouczeń i nie rozumie treści.... ot takie lużne, z życia wzięte spostrzeżenie.

Powrót