komornik na wynajmowanym mieszkaniu?

• Autor wątku Autor wątku gregona
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gregona

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam serdecznie, właśnie została mi złożona niezapowiedziana wizyta urzędnika, który ściga właścicieli mieszkania, które ja od lipca (na podstawie umowy pisemnej z właścicielką ) wynajmuję. Trwa jakieś postępowanie egzekucyjne i poinformowano mnie, że rzeczy które znajdują się w mieszkaniu, bez względu czy są moją własnością zostaną zabrane (na poczet długu)!!! Czy to prawda? Na część rzeczy mam "papierki", ale na część np. kanapę już nie. Nie miałam pojęcia, że wplątuję się w taką hecę, szczególnie, że to mieszkanie znajomej mojej mamy z pracy.

rzeczy,które są twoje(rachunki posiadasz na nie)nie powinien zająć.

No tak, ale np. na lodówkę nie mam papierów, a także jest moja, co w takim przypadku? Dodam, że mamy małe dziecko i z tymi ludźmi miałam tylko kontakt przy podpisywaniu umowy.

biegłym nie jestem ale wydaję mi się,że jeśli nie potrafisz udowodnić,że lodówka jest twoja to komornik,może ja zająć.

azaz19 napisał:
biegłym nie jestem ale wydaję mi się,że jeśli nie potrafisz udowodnić,że lodówka jest twoja to komornik,może ja zająć.
Komornik stwierdza władanie rzeczą a nie jej własność.

Jeśli dobrze kojarzę podstawy cywila to władającym w przypadku wynajmowanego mieszkania jest najemca a nie właściciel.

Powrót