Komornik nie przelewa alimentów w terminie

• Autor wątku Autor wątku kate10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kate10

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Przeglądnęłam trochę wątków na grupie, ale nadal nie bardzo wiem co zrobić. Mój problem polega na tym, że komornik nie przelewa mi alimentów w terminie (mojemu bratu również). Alimenty mam zasądzone od ojca przez sąd. Ojciec ma rentę, którą wypłaca ZUS. ZUS przelewa do 10-go każdego miesiąca pieniądze ojcu i komornikowi (to mam akurat pewne), więc zgodnie z tym co tutaj znalazłam i na innych stronach komornik ma 4 dni na przelanie ich na moje konto. Pomijam fakt, czy konta są w innych bankach czy nie. I tutaj zaczyna się główny problem. Komornik potrafi zwlekać 2-3 a nawet 4 tygodnie z zapłaceniem. Nie pomagają groźby, prośby ani skargi do Prezesa Sądu. Wielokrotne telefony kończyły się słowami pań pracujących w kancelarii typu "księgowa jest na urlopie", "pieniądze zostały przelane (a faktycznie nie zostały)", "pieniądze będą jutro (tez ich zazwyczaj nie było)". Już nie wspomnę o tym ze raz Panie twierdza ze na przelanie mają 4 dni a raz że 7 dni albo nawet i 10 dni. Zależy, która pracownica odbierze telefon. Rzucają sobie liczbami jak chcą.
Nie wspomnę o sytuacjach, kiedy dostawałam za małe albo za duże alimenty.
Teraz komornik przeszedł sam siebie, bo alimentów z czerwca 2018 nie ma do teraz (2.07.2018r.). I najprawdopodobniej nie będzie jeszcze długo, bo Pani która odebrała dzisiaj (2.07) telefon głośno krzyczała, że mają remont w kancelarii. Jest to dla mnie karygodne i śmieszne, bo kancelaria pracuje normalnie a pracownicy nie wypełniają obowiązków.
Czytałam tutaj na forum, że mogę wystosować pismo do komornika, żeby alimenty przelewał bezpośrednio pracodawca, ale czy to dotyczy też instytucji takiej jak ZUS? W ogóle czy takie coś faktycznie jest możliwe? Poza tym nie sądzę, żeby komornik zgodził się, bo zwyczajnie mówiąc straci pieniądze.
Dodam ze trwa to już koło 8 lat. Najpierw ten problem miała moja mama, a teraz mam ja.
Dziękuje za każda pomoc.
Pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:
Instytucja Komornika do tej pory nie miała i nie ma żadnej kontroli , proszę zgłosić się z tym do prokuratury - z faktem dokonania przestępstwa , znane sa przypadki różne a wyzej opisane to zakrawa na abosolutne lekceważenie i ignorancję .
Pozdrawiam

Powrót