Komornik nie zwolnił środków na wynagrodzenia

• Autor wątku Autor wątku rider1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rider1

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Dzień dobry,
zarząd spółki ktora od trzech miesięcy wynagrodzeń z umów o prace poinformował pracowników że wypłaty nie nastąpiły ponieważ "nie udało się" odblokować kont zajętych przez komornika.

Czy taka sytuacja jest w ogóle możliwa?
Czy komornik odmówić może zwolnienia środków na wynagrodzenia?
Czy pracownik jest w stanie coś w tej sytuacji zadziałać?

Z góry dziękuję za odpowiedź

1. Jest.
2. Może.
3. Zmienić miejsce pracy na wywiązujące się ze swoich zobowiązań, bo egzekucja to
ostateczność

LLawyer napisał:
Co z art. 890 § 2 i 21 kpc?
LLawyer napisał:
jw.
LLawyer napisał:
3. Zmienić miejsce pracy na wywiązujące się ze swoich zobowiązań, bo egzekucja to
ostateczność
W tym miejscu oczywiście się zgadzam, interesuje mnie jednak kwestia zaległego zobowiązania wobec pracowników.

Jakie było pytanie, taka była odpowiedź
Co zresztą podtrzymuje, bo jest jak napisałem.

Okoliczność zna każdy komornik, jednak sam art to za mało tak samo jak sama deklaracja to za mało, żeby ograniczyć zajęcie.

Co więcej w doktrynie zdania są wyraźnie podzielone co do tej okoliczności i w każdym liczącym się komentarzu do kpc, zawsze są wskazane dwa całkowicie odmienne rozstrzygnięcia tematu.

Ostatnia edycja:
rider1 napisał:
Czy komornik odmówić może zwolnienia środków na wynagrodzenia?
Tylko wówczas gdy pracodawca nie przedłożył komornikowi listy płac lub innego dokumentu.
rider1 napisał:
Czy pracownik jest w stanie coś w tej sytuacji zadziałać?
czekać na dobrą wolę pracodawcy lub wystąpić z pozwem przeciwko pracodawcy.

ok. Lista, bieżące wynagrodzenie i do wysokości przeciętnego wynagrodzenia.
na tej podstawie i do takiej wysokości komornik ma obowiązek zwolnić środki na rachunku bankowym. Nie jest to decyzja uznaniowa, więc jeśli są spełnione warunki opisane w art. 890 par. 2 kpc to komornik zwalnia.

Daty wniosku, zaświadczenia/listy, okres ... itp
Jak pisałem wyżej, dopuszczalne są dwa rozwiązania a pytający nie sprecyzował.
Choćby z powodu rozbieżności z literaturze, konieczności spełnienia warunków jest o tyle uznaniowa.
Oczywiście w najmniejszym nawet stopniu nie daje to gwarancji, ze pracownicy otrzymają wynagrodzenie mimo, że komornik zwolni środki na rachunku.

Gdyby z jakiegoś, nieznanego mi powodu, komornik odmówił zezwolenia na wypłatę środków na wynagrodzenie bieżące, to powinien to zrobić w formie postanowienia na który służy skarga. Jeżeli pracodawca faktycznie wystąpił wnioskiem do komornika o zwolnienie środków na wynagrodzenie, a komornik odmówił, to można zapoznać się u pracodawcy z tym postanowienie i wtedy będzie wiadomo o co chodzi.

Megaminx napisał:
Gdyby z jakiegoś, nieznanego mi powodu, komornik odmówił zezwolenia na wypłatę środków na wynagrodzenie bieżące, to powinien to zrobić w formie postanowienia na który służy skarga. Jeżeli pracodawca faktycznie wystąpił wnioskiem do komornika o zwolnienie środków na wynagrodzenie, a komornik odmówił, to można zapoznać się u pracodawcy z tym postanowienie i wtedy będzie wiadomo o co chodzi.
Czy pracodawca na żądanie pracownika ma obowiązek udostępnić do wglądu ewentualne postanowienie lub nawet samo wniosek o zwolnienie którzy rzekomo złożył?

Powrót