komornik opis i oszacowanie

• Autor wątku Autor wątku ram9090
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ram9090

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
witam, mam pytanie w temacie opisu i oszacowania nieruchomości przed przystąpieniem do licytacji, mianowicie nie mogę być obecny podczas tego opisu u komornika czy komornik przyśle mi protokół z tego oszacowania? i jeśli się z nim nie zgadzam mogę to zaskarżyć w ciągu 14 dni. Te 14 dni liczy się od dnia opisu i oszacowania? czy od dnia doręczenia korespondencji?.
Dziękuję za odpowiedz.

Art. 950 [Zaskarżenie] Termin zaskarżenia opisu i oszacowania wynosi dwa tygodnie i liczy się od dnia jego ukończenia. Jeżeli opis i oszacowanie nie zostały ukończone w terminie podanym w zawiadomieniu termin do zaskarżenia liczy się od dnia doręczenia uczestnikowi zawiadomienia, o którym mowa w art. 945 § 4, a dla uczestników, którym nie doręczono zawiadomienia, od dnia obwieszczenia o ukończeniu. Na postanowienie sądu przysługuje zażalenie.
W sumie zadałeś dobre pytanie, bo wcześniej, przed nowelizacją kpc, nie było wiadomo, od kiedy ten termin należy liczyć.
A dwa, lepiej, żebyś jednak był obecny.

dziękuję za odpowiedz. tak się składa że przebywam w szpitalu i fizycznie nie jestem w stanie się stawić. Właśnie w przepisach nigdzie nie znalazłem terminu od którego jest liczone te 14 dni. Art. mówi o nie dokończonym opisie a nic nie wspomina o doręczeniu odpisu stroną nieobecnym. Dlatego mam dylemat

Moim zdaniem od dnia doręczenia protokołu opisu i oszacowania.
Co do doręczania odpisu stronom nieobecnym - art. 763 kpc.

Też mi się wydaje, że od terminu doręczenia odpisu a nie od dnia jego sporządzenia. Bo jeśli jedna ze stron nie jest obecna to jak ma się zapoznać z treścią i ewentualnie złożyć zaskarżenia.

Bartata napisał:
Moim zdaniem od dnia doręczenia protokołu opisu i oszacowania.
Co do doręczania odpisu stronom nieobecnym - art. 763 kpc.

art. 763
"Komornik zawiadamia stronę o każdej dokonanej czynności, o której terminie nie była zawiadomiona i przy której nie była obecna, i na jej żądanie udziela wyjaśnień o stanie sprawy."

Z tego przepisu nie wynika, że należy z urzędu doręczyć odpis protokołu opisu i oszacowania stronie nieobecnej przy czynności. Moim zdaniem termin dwytygodniowy do złożenia skargi na czynność opisu i oszacowania nieruchomości liczymy od dnia ukończenia opisu i oszacowania (i to jasno wynika z art. 950 kpc).
Podsumowując: odpis protokołu opisu i oszac. doręcza się stronie jedynie na wniosek i data jego doręczenia nie ma wpływu na bieg terminu do złożenia skargi na czynność opisu i oszac.

Komornik może ale nie musi (zależy tylko od dobrej woli Komornika) wysłać protokół opisu oszacowania do dłużnika nieobecnego wraz z operatem szacunkowym. Termin złożenia skargi biegnie od ukończenia opisu wyraźnie wskazuje to art. 950 K.p.c. Zawsze możesz przed upływem terminu do złożenia skargi stawić się w kancelarii celem przejrzenia akt oraz otrzymania kserokopii z akt, bądź możesz wysłać kogoś z pełnomocnictwem.

Bardzo dziękuję za odpowiedz, jeszcze jedno pytanie na koniec te 14 dni liczymy jako dni kalendarzowe czy dni robocze?

jeżeli chodzi o dłużnika to moim zdaniem należy rozróżnić 2 sytuacje:
1. jeżeli opis i oszacowanie nieruchomości został ukończony w terminie wskazanym przez komornika w zawiadomieniu to wówczas termin zaskarżenia wynosi dwa tygodnie od dnia jego ukończenia ( przez ukończenie należy rozumieć podpisanie protokołu opisu i oszacowania przez komornika ) i nie ma konieczności doręczania dłużnikowi odpisu tego protokołu jeżeli został prawidłowo zawiadomiony o terminie dokonania tych czynności ( aczkolwiek uważam, że z ostrożności należy wysłać odpis protokołu opisu i oszacowania dłużnikowi )
2. jeżeli natomiast opis i oszacowanie nie zostały ukończone w terminie podanym w zawiadomieniu to wówczas termin do zaskarżenia liczy się od dnia doręczenia zawiadomienia o ukończeniu opisu i oszacowania ( art. 945 par. 4 kpc )

tak m.in SO w Toruniu sygn. akt VIII Cz 540/13, postanowienie z dnia 18 października 2013 r.

termin oznaczony w tygodniach kończy się z upływem dnia, który nazwą lub datą odpowiada początkowemu dniowi terminu ( art. 112 kc )

Ostatnia edycja:
Powrót