Komornik po raz kolejny - tym razem trochę inaczej

• Autor wątku Autor wątku elkemper
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elkemper

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam

Jestem wierzycielem w całej sprawie.

W 2003 roku wygrałem sprawę z KK i sąd nałożył na oskarżonego nakaz wypłaty odszkodowania na moją korzyść w wysokości 2000 zł wraz z ustawowymi odsetkami - w sumie do tej pory około 4000 zł.

Od tamtej pory oskarżony nie próbował uregulować długu. W listopadzie ubiegłego roku zdecydowałem przekazać sprawę do komornika, wpłaciłem prawie 250 zł i....... tyle.
Dzisiaj dowiedziałem się od komornika, że:
1. Dłużnik PROWADZI działalność gospodarczą
2. Dłużnik nie ma konta bankowego (co wydaje się niemożliwe prowadząc działalność)
3. Dłużnik nie wykazuje żadnych dochodów w Urzędzie Skarbowym

Powiedziano mi też, że "Widzę, że nie złożyliśmy zapytania o to, czy dłużnik posiada samochód", co ewidentnie świadczy o tym, że robią niezbędne minimum do tego, aby wyegzekwować dług, a kiedy minimum jest niezadowalające olewają sprawę, bo po co zajmować się 4000 zł.

Kiedy zapytałem, czy skoro prowadzi DG nie można wyegzekwować długu z obrotów, dochodów, czy towarów, którymi handluje - odpowiedź jaką uzyskałem brzmiała, że raczej nic nie da się zrobić i dług niestety nie będzie wyegzekwowany, czyli sprawa zostanie zakończona.

I mam pytanie teraz, co można dalej zrobić ? Skoro dłużnik prowadzi działalność gospodarczą, to złożę wniosek do KRD o wpisanie go na listę dłużników.
Ale czy komornik wykonał swoje czynności należycie ? Czy faktycznie nie jest w stanie odzyskać długu jeśli dłużnik prowadzi DG ? (Wiem z pewnego źródła, że działalność prowadzi już dłuższy okres czasu - na pewno ponad 2 lata - więc dziwne, żeby płacił składki nie wykazując dochodów).
Wydaje mi się niestety, że jest to opieszałość i lenistwo komornika.

Proszę o propozycje co jeszcze mogę zrobić.
Pozdrawiam

Proszę złożyc do Komornika wniosek o skierowanie zapytania do Centralnej Ewidencji Pojazdów i Kierowców oraz wszczęcie egzekucji z ruchomości w przypadku pozytywnej odpowiedzi na wyżej wymienione zapytanie.
A co rachunku bankowego, to Komornik składa zapytanie do właściwego Urzędu Skarbowego dla miejsca zamieszkania dłużnika i jeśli dłużnik zgłosił rachunek bankowy np do zwrotu nadpłaty podatku to informacja o takim rachunku zostanie przekazana Komornikowi, który następnie dokona zajęcia tego rachunku, ale jeśli dłużnik nie zgłosił do US rachunku to Komornik nie ma czego zajmować.

Zawsze Wierzyciel może wystąpić do Komornika z wnioskiem o zajecie rachunków bankowych we wskazanych przez siebie bankach, w których dłuznik może mieć prawdopodobnie rachunek. Komornik przed dokonaniem zajęć we wskazanych bankach wezwie wierzyciela o zaliczkę na korespondencję - za każdy list 5,65zł.

Jesli dłużnik prowadzi działalność gospodarczą to z pewnością współpracuje z innymi firmami, świadcząc dla tych firm swoje usługi i jesli Wierzyciel posiadałby wiedzę o tym, jakie to firmy to może złożyc do Komornika wniosek o zajęcie wierzytelności przysługujących Dłuznikowi od tych firm z tytułu zawartych między nimi umów cywuilnoprawnych.

Powrót