Komornik pobrał ponad 25% z emerytury

• Autor wątku Autor wątku halibut77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

halibut77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

Mój Dziadek ma długi i zanim dostaje emeryturę z ZUSu na konto, odejmowane jest 25% na te długi dla komorników, więc na konto dostaje już kwotę netto.

Tydzień temu zauważyłem, że jakiś komornik ściągnął mu bezpośrednio z konta 1,400zł (700zł we wrześniu i 700zł tydzień temu).

Dzwoniłem do komornika i powiedział, że 'nie odda tych pieniędzy i rozda je po wierzycielach'.

Krew mnie zalewa, bo skoro jest prawo, że 25% maksymalnie mogą ściągnąć, to jakim prawem taka sytuacja.

Czy można zrobić coś prawnie, aby te pieniądze odzyskać?

Z góry dziękuję za pomoc

Przy egzekucji ze świadczenia do 25% ale egzekucja z wierzytelności rachunku bankowego to egzekucja z innego składnika majątku więc jedno z drugim nie ma związku bo przy egzekucji z wierzytelności rachunku bankowego wolne jest 75% najniższej krajowej brutto przy 1/1 etatu.
Komornik co do zasady może prowadzić egzekucję ze wszystkich składników majątku.

Tu są dwa zajęcia a nie jedno. Pierwsze to zajęcie świadczenia emerytalnego w organie wypłacającym, czyli ZUS. Drugie to zajęcie środków na rachunku bankowym dłużnika.
W pierwszym przypadku (ZUS) potrącenie wynosi max 25% świadczenie (z założeniem że to nie długi alimentacyjne), przy czym dłużnikowi musi pozostać kwota odpowiadająca co najmniej kwocie 75% świadczenia minimalnego (kwoty brutto). Natomiast kwota wolna od zajęcia na rachunku bankowym, to obecnie 2700 zł. Po wykorzystaniu tej kwoty w danym miesiącu, nadwyżkę bank przekaże na rzecz komornika. Kwoty "zaoszczędzone" (nie wykorzystane) w danym miesiącu, nie przechodzą na kolejne miesiące. Potrąceń dokonuje ZUS i bank a nie komornik. Komornik dokonuje wyłącznie zajęcia. Za realizację zajęcia odpowiada odpowiednio ZUS i bank.

Powrót