Komornik pomocy !!!

• Autor wątku Autor wątku arunioo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arunioo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam mam kilka pytań....moja mama ma nie spłacony kredyt w banku z tego powodu ma komornika (dwa postępowania eg) zarabia 1224 netto plus emerytura około 800 zł. zablokowali jej konto.
Ile może komornik jej zająć ? Czy przysyłają jakieś pismo co do wysokości zajęcia ? jak można się odwołać przynajmniej od kosztów tego postępowania, poniewż to prawie połowa należności ?? czy jest jakis sposób na obniżenie kosztów tej egzekucji ?? czy może prowadzić 2 egzekucje na raz ???
Prosze o odpowiedz ...dziękuje

Dogadać się z wierzycielem, by wycofał sprawę od komornika, zapłaci jedynie koszty rozpoczęcia procedury, ale uniknie się większości kosztów komorniczych. Ale nie zrobi tego, jeśli nie będzie miał pewności że zaczniecie spłacać dług.

Zająć mogą... poszukaj na forum, bo w ciągu ostatnich 2 dni w tym dziale przewinęło się 2-3 krotnie. W skrócie i uproszczeniu muszą pozostawić minimalną krajową.

Witam, mam rozumieć,że matka ma świadczenie emerytalne , które zajęte nie jest przez komornika oraz rachunek bankowy , który zajął komornik. Art. 54 Prawa Bankowego stanowi,że środki pieniężne na rachunkach oszczędnościowych jednej osoby, niezależnie od liczby zawartych umów, wolne są od zajęcia na podstawie sądowego lub administracyjnego tytułu wykonawczego do wysokości trzykrotnego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw, bez wypłat nagród z zysku, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego za okres bezpośrednio poprzedzający dzień wystawienia tytułu wykonawczego.
Natomiast po przekroczeniu kwoty wolnej, Bank musi przekazać wszystkie środki zgromadzone na rachunku niezależnie od wysokości oraz rodzaju zgromadzonych środków.
Poza tym nawet jeśli wierzyciel umorzy postępowanie to i tak komornik zgodnie z art. 49 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji; w sprawach o egzekucję świadczeń pieniężnych w przypadku umorzenia postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela komornik pobiera od dłużnika opłatę stosunkową w wysokości 5% wartości świadczenia pozostałego do wyegzekwowania, jednak nie niższej niż 1/10 i nie wyższej niż dziesięciokrotna wysokość przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego. Jednakże w razie umorzenia postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela zgłoszony przed doręczeniem dłużnikowi zawiadomienia o wszczęciu egzekucji, komornik pobiera od dłużnika opłatę stosunkową w wysokości 1/10 przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego.
Jednocześnie komornik może prowadzić więcej niż jego postępowanie, bowiem komornik wykonuje jedynie wniosek wierzyciela lub wierzycieli i nie jest uprawniony do badania zasadności i wymagalności roszczenia objętego tytułem wykonawczym ( art.804 kpc ).

Może lepiej żeby trafiło na forum "komornicze", bo na windykacji raczej o firmach windykacyjnych mowa.

Powrót