komornik postanowienie

• Autor wątku Autor wątku kamalos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamalos

Użytkownik
Odpowiedzi
42
witam
spróbuje w sposob jasny opisac swoją sytuację i mam nadzieję że znajdzie osoba, która mi pomoże odpowiedzieć na nurtujące mnie pytanie....
komornik na podstawie postanowienia (nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym) (o którym nie wiedziałam) zajął moją pensję, niespodziewanie, bez informacji bezposrednio do mnie(wysyłał korespondencję na adres gdzie nigdy nie mieszkałam).
ściągał pieniążki, na poczet wierzyciela. Sprawę skierowałam do sądu, i otrzymałam postanowienie,że oddala wniosek powoda o nadanie klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty. Chciałam się zapytać czy w tym wypadku komornik jest zobowiązany oddać mi pieniądze które zabrał do czasu postanowienia prawomocnego?
może któś mi podpowie..
dziękuję

Uchylono klauzulę wykonalności a co z nakazem zaplaty? Czy wnoszono sprzeciw od nakazu zapłaty czy tylko zażalenie na postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności.
Jezeli komornik zdążył przekazać pieniądze do wierzyciela to pozostaje tylko wezwać wierzyciela do ich zwrotu gdyż będzie to bezpodstawne wzbogacenie.

w postanowieniu mam tak:sąd postanawia:
zmienić wydane w niniejszej sprawie postanowienie referendarza sądowego z dnia ...., w ten sposób, że oddalić wniosek powoda o nadanie klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty z dnia ....

kamalos napisał:
zmienić wydane w niniejszej sprawie postanowienie referendarza sądowego z dnia ...., w ten sposób, że oddalić wniosek powoda o nadanie klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty z dnia ....
co skarżyłeś?, postanowienie o nadaniu klauzuli czy składałeś sprzeciw od nakazu i skarżyłeś klauzulę,

skarga dotyczyła postanowienia o nadaniu klauzuli wykonalności

powiem tak pismo pisał mi adwokat. nie widziałam go, nic nie wiem :) co on tam wypisał. dostałam tylko postanowienie, w którym było zawarte własnie to:
zmienić wydane w niniejszej sprawie postanowienie referendarza sądowego z dnia (tu był dzień stwierdzenia tytułu uprawnienia do egzekucji) , w ten sposób,że oddalić wniosek powoda o nadanie klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty z dnia ..( tu była data nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym).
tyle mogę na razie powiedzieć

kamalos napisał:
powiem tak pismo pisał mi adwokat. nie widziałam go,
no to przejdź do Sądu i przejrzyj akta sądowe - przecież możesz to zrobić w swoim interesie jak również że jesteś stroną postępowania sądowego,

Musisz ustalić na jaki adres sąd podjął próbę doręczenie nakazu zapłaty. Zapoznaj się również z treścią pozwu, jeśli nie zgadzasz się z jego żądaniem, masz prawo złożyć sprzeciw od nakazu zapłaty, a w konsekwencji domagać się od wierzyciela zwrotu bezpodstawnie wyegzekwowanych należności.

Powrót