komornik - praca

• Autor wątku Autor wątku marmik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marmik

Użytkownik
Odpowiedzi
46
W jaki sposób komornik dowiaduje się o podjęciu pracy i jak długo może to trwać ( zanim się dowie )?

Sam Dłużnik powinien go o tym poinformować, zostaje jeszcze Zus, Urząd Skarbowy.

Dzięki. Czy te instytucje same, pierwsze go o tym informują, czy też najpierw komornik o to pyta (jakieś wcześniejsze pismo ) ?

Jesteś dłużnikiem. Po co taka wiedza ?

Oczywiście nie o to chodzi. Otóż dogadałem się z jednym z wierzycieli, że będę im spłacał dług w ratach osobiście. A rata jest dość wysoka.
Poza tym nie znam sposobu na wykiwanie wierzyciela i nie chcę go poznać ( o ile w ogóle taki jest ).

marmik napisał:
Otóż dogadałem się z jednym z wierzycieli, że będę im spłacał dług w ratach osobiście.

No to jak nie kręcisz i już się dogadałeś, to niech zawieszą postępowanie u komornika i problem z głowy, będziesz spłacać raty zgodnie z waszą ugodą.

Jak nie chcą zawiesić, to tak naprawdę się nie dogadałeś...

Oni zawieszą na pewno, lecz są jeszcze inni..."
Dlatego też mam obawy, że prędzej, czy później mogę mieć kłopoty z tą "dogadaną" spłatą.

Komornik zajmie nie więcej niż 50% wynagrodzenia , oczywiście najniższa krajowa czyli 1850zł. brutto jest nietykalna , no chyba że to alimenty. Jeśli masz kilku komorników to może dojść do zbiegu i ta najniższa i tak ci zostanie , a komornik będzie dzielił wierzycieli po równo.

damian xxx napisał:
Komornik zajmie nie więcej niż 50% wynagrodzenia , oczywiście najniższa krajowa czyli 1850zł. brutto jest nietykalna
Jeszcze kwestia tego, czy jest to umowa o pracę, czy umowa zlecenie. Jednak nawet jeśli jest to umowa o pracę to kwota wolna od zajęcia jest proporcjonalnie mniejsza jeśli nie jest to pełny etat. Tak dla sprostowania :)

Żeby było nie więcej niż 50% tu musiałby mieć 4-5 na rękę przy pełnym etacie.

Będzie to umowa o pracę, 1850 zł brutto, czyli najniższa. Czy aby na pewno jest nietykalna? Wiem, że tak powinno być, lecz np. moja znajoma pracuje na 1/4 etatu, liczonego od najniższej krajowej i komornik jej potrąca 45 zł! I co Państwo ( forumowicze ) na to?

marmik napisał:
moja znajoma pracuje na 1/4 etatu
Skoro 1/4 etatu, to wolna kwota od zajęcia wynosi 1/4 najniższej krajowej.

Wszystko jest napisane w temacie przyklejonym i na odpisie zajęcia, który do dłużnika został na pewno wysłany.

1/4 z najniższej jest wolna a nie 1850 zł bru, logiczne.
Potrąca zakład pracy/pracodawca a nie komornik.

Powrót