Komornik-prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku Madzial77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Madzial77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam

Prowadze firmę(działalnosc handlowa)i niestety mam niespłacone zobowiazanie u dostawcy ,ktore spłacam komornikowi.Ostatnio Pan komornik stwierdził,ze będzie to długo trwało i postanowił napisac do biura rachunkowego (ktore prowadzi moje ksiazki przychodów i rozchodów )pismo o wyjawienie moich klientow .Po rozmowie telefoniczne uzyskałam informacje,ze wysle pisma do wszystkich moich klientow z informacja o zobowiazaniu oraz nakarze dokonywac zapłaty za dostawy na jego konto.(dostawy gotowkowe) i tu moje pytanie czy jestem w stanie cos zrobic aby zapobiec takiej sytuacj?
Przeciez klient nie zamowi u mnie towaru jak dostanie takie pismo,a druga sprawa nawet jak zamowi to ja musze miec pieniadze na zakup nowego towaru i jedzenie.Bardzo prosze o pomoc w zaistniałej sytuacji.

Może Pani próbować nakłonić wierzyciela aby umorzył egzekucję z tych wierzytelności.
Drugie rozwiązanie, to skorzystanie z dobrodziejstwa art. 799 § 2 kpc
Przepis prawny:
Art.*799
§*1.*Wierzyciel może w jednym wniosku wskazać kilka sposobów egzekucji przeciwko temu samemu dłużnikowi. Spośród kilku sposobów egzekucji wierzyciel powinien zastosować najmniej uciążliwy dla dłużnika.
§*2.*Jeżeli egzekucja z jednej części majątku dłużnika oczywiście wystarcza na zaspokojenie wierzyciela, dłużnik może żądać zawieszenia egzekucji z pozostałej części majątku.

tylko, że w tym przypadku egzekucja z jednego składnika majątkowego widocznie nie przyniosła rezultatu więc komornik tak postąpił , gdyby przyniosła nie byłoby problemu...:)

Witam mam od 2006r rozdzielność majatkową z mężem.Mąż w 2004r zaciągnął kredyt którego nie płacił bank podał go do sadu komornik ściągnął pewną kwote i sprawę umorzył z braku możliwości spłaty.W 2009 roku firma windykacyjna odkupiła dług i ponownie podała sprawe do sadu.Mam pytanie czy odpowiadam za długi mężą?kredyt był zaciągniety w 2004r czyli przed wejściem ustawy(z 2005r)oraz przed spisaniem intercyzy.ale firma windykacyjna odkupiła go w 2009r czyli w tym momencie mielismy spisaną intercyzę .Jaką datę należy uznać jako powstanie wierzytelności? Czy komornik może zająć nasze mieszkanie spółdzielczo własnościowe nabyte w czasie istnienia wspólnoty majatkowej czy tylko część mojego mężą?

Staram sie płacic tyle ile moge ,nawet doszłam do porozumienia z firmą ktorej jestem winna pieniązki a komornik chce dane moich klientow jak to powiedział ,w celach zapobiegawczych .Mam pytanie czy moje biuro rachunkowe musi podawac dane moich kontrachentów ?pozdrawiam

Jeżeli komornik ma stosowny wniosek wierzyciela, to oczywiście, że tak.
Przepis prawny:
Art.*761 kpc
§ 1 Organ egzekucyjny może żądać od uczestników postępowania złożenia wyjaśnień oraz zasięgać od organów administracji publicznej, organów wykonujących zadania z zakresu administracji publicznej, organów podatkowych, organów rentowych, banków, spółdzielczych kas oszczędnościowo-kredytowych, przedsiębiorstw maklerskich, organów spółdzielni mieszkaniowych, zarządów wspólnot mieszkaniowych oraz innych podmiotów zarządzających mieszkaniami i lokalami użytkowymi, jak również innych instytucji i osób nieuczestniczących w postępowaniu informacji niezbędnych do prowadzenia egzekucji.
§*2 Od wykonania takiego żądania można uchylić się w takim zakresie, w jakim według przepisów części pierwszej Kodeksu można odmówić przedstawienia dokumentu lub złożenia zeznań w charakterze świadka albo odpowiedzi na zadane pytanie.

"Od wykonania takiego żądania można uchylić się w takim zakresie, w jakim według przepisów części pierwszej Kodeksu można odmówić przedstawienia dokumentu lub złożenia zeznań w charakterze świadka albo odpowiedzi na zadane pytanie." A moge prosic o wytłumaczenie tego przepisu ?

Proszę przeczytać art. 248 § 2 kpc oraz 261 kpc

Dziękuje za odpowiedz.
Art.261kpc jest zrozumiały dla mnie niestety art.248 to dla mnie czarna magia więc jezeli mogę prosić i wykładnie "łopatologiczną" to bardzo proszę.

Mam jeszcze pytanie ,a co jezeli pojade do biura rachunkowego i poprostu zabiore dokumenty?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Bartata,lokata-czy moge prosić o wyjasnienie art.248.Z gory dziękuje.pozdrawiam

Powrót