Komornik prowadzi egzekucję pomimo zgonu dłużnika

• Autor wątku Autor wątku Piotrm1504
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotrm1504

Użytkownik
Odpowiedzi
81
Czy komornik może prowadzić egzekucję wobec spadkobierców pomimo nie przeprowadzonego postępowania spadkowego. Czy może wejść w asyście policji do mieszkania osoby zmarłej i dokonywać zajęć pomimo, że nikt w mieszkaniu nie mieszka. Komornik zostawia informację o wszczętej egzekucji wobec spadkobiercy. Zgodnie z prawem powinien zawiesić postępowanie i po pół roku umorzyć.

Zgodnie z prawem zawiesza i po pół roku umarza, jeśli wierzyciel nie przedstawi mu spadkobiercy/ów.

Natomiast w tym przypadku komornik powziął wiedzę o spadkobiercy (skoro zostawił informację o wszczętej egzekucji wobec spadkobiercy). Wierzyciel zatem wypełnił przesłankę z art. 819 kpc:

"Postępowanie podejmuje się z udziałem spadkobierców zmarłego albo – w zakresie w jakim dotyczy ono praw i obowiązków wynikających z działalności gospodarczej – zarządcy sukcesyjnego, jeżeli został ustanowiony zarząd sukcesyjny."

Nie powziął wiedzy o spadkobiercy ponieważ ten zrzekł się spadku a postępowanie jest w trakcie w sądzie. Stąd więc prowadzi działania bezprawne, Należy to zgłosić na policję czy do prokuratury ?

Zgodnie z prawem powinien zawiesić postępowanie i po pół roku umorzyć.
O ile w tym czasie nie zostanie ustalony spadkobierca albo ustanowiony kurator spadku.
Nie powziął wiedzy o spadkobiercy ponieważ ten zrzekł się spadku
Spadkobierca jest zawsze. Choćby na samym końcu okazało się, że jest nim gmina.
Zastanawiam się jaki Ty masz w tym interes prawny? Stroną postępowania egzekucyjnego nie jesteś, więc o wszystkich czynnościach egzekucyjnych nie wiesz i nie powinieneś być informowany. Spadek odrzuciłeś, więc nie masz też legitymacji do skarżenia czegokolwiek.
Należy to zgłosić na policję czy do prokuratury ?
Ani policja ani prokurator tym się nie zajmie. Póki nie zostanie wykorzystana w pełni ścieżka cywilna ( skarga na czynności komornika). Uprawnionym do działania będzie spadkobierca. Ty nim nie jesteś.

Osoba , która odrzuciła spadek jest wpisana jako ta przeciw której toczy się postępowanie i to jest bezprawne. Zadałem proste pytanie - czy ma prawo wejść do mieszkania bezprawnie podczas toczącego się w sądzie postępowania spadkowego. To jest bardzo proste do sprawdzenia w Sądzie. Działy rozpatrujące skargi są na stopie towarzyskiej z komornikami i taka skarga zostanie odrzucona. Chyba ze Ziobro zlikwiduje taki zaprzyjaźniony wydział co juz kiedyś miało miejsce w jednym z sądów. Podejrzewam że przekaże sprawę w imieniu spadkobierców do Min Sprawiedliwości co może skutkować utratą prawa wykonywania tego zawodu przez komornika. Tak więc odpowiedź traktuję jako uchylenie się od odpowiedzi na proste pytanie.

a czy wierzyciel nie musi uzyskać tytułu egzekucyjnego na spadkobierców w celu prowadzenia egzekucji?, jeżeli postępowanie spadkowe trwa przed sądem, to komornik powinien zawiesić postępowanie egzekucyjne w stosunku do spadkodawcy/dłużnika? a mimo to prowadzi egzekucje w stosunku do spadkobierców którzy mogą odrzucić spadek przed sądem lub odrzucili przed notariuszem, zatem według mnie zachodzi podejrzenie przekroczenia uprawnienia przez komornika sądowego, a skargę na komornika w trybie kontroli czy też nadzoru nad komornikiem można złożyć do prezesa sądu przy którym działa komornik i jest ona bez opłat.

Ostatnia edycja:
Osoba , która odrzuciła spadek jest wpisana jako ta przeciw której toczy się postępowanie i to jest bezprawne.
Nie można było tego napisać w pierwszym poście. Tak trudno? Twój post #1 to wszystkiego 4 zdania, z czego 2 pytające, 1 twierdzące a cały opis to 1 zdanie. Jak oczekujesz rzetelnej odpowiedzi, to rzetelnie przedstaw sytuację.
Skoro jesteś stroną postępowania, to czynności komornika możesz skarżyć jak wskazano w #6. W uzasadnieniu piszesz, że komornik prowadzi egzekucję w stosunku do osoby która spadek odrzuciła i poinformowała o tym fakcie komornika, przedstawiając jako dowód stosowny kwit. Z Twoich wypowiedzi nie wynika czy spadek odrzuciłeś przed notariuszem czy też złożyłeś w sądzie spadku oświadczenie woli w zakresie jego odrzucenia ( prawomocnego postanowienia sądu w sprawie jeszcze nie ma).
Działy rozpatrujące skargi są na stopie towarzyskiej z komornikami i taka skarga zostanie odrzucona.
Skąd Ty masz taką wiedzą i znasz efekt końcowy Twojej skargi. Nikt w takie bzdury nie uwierzy.

Na zadane moje pytanie odpowiedział Pan atakiem ad personam m.in. jaki mam interes prawny. Zadaje Panu pytanie . Jaki interes prawny ma Pan w tym aby bronić komornika w tej prostej sprawie. Odpowiedzi merytoryczną dał powyżej Robinson21.

robinson21 napisał:
a czy wierzyciel nie musi uzyskać tytułu egzekucyjnego na spadkobierców w celu prowadzenia egzekucji?, jeżeli postępowanie spadkowe trwa przed sądem, to komornik powinien zawiesić postępowanie egzekucyjne w stosunku do spadkodawcy/dłużnika? a mimo to prowadzi egzekucje w stosunku do spadkobierców którzy mogą odrzucić spadek przed sądem lub odrzucili przed notariuszem, zatem według mnie zachodzi podejrzenie przekroczenia uprawnienia przez komornika sądowego, a skargę na komornika w trybie kontroli czy też nadzoru nad komornikiem można złożyć do prezesa sądu przy którym działa komornik i jest ona bez opłat.

Nie musi uzyskiwać tytułu, jeśli postępowanie zostało zawieszone, a wierzyciel przedstawił spadkobierców - tak jak w zacytowanym wcześniej przeze mnie 819 kpc.

Neon25 napisał:
a wierzyciel przedstawił spadkobierców
biorąc pod uwagę cytowany przepis oraz opis sytuacji w tym wątku proszę wskazać spadkobierców, na dobrą zmianę wierzyciel może wskazać każda inną osobę np. moją i w stosunku do mojej osoby może prowadzić egzekucje?, obawiam się, że dochodzi tutaj do wyolbrzymienia nadinterpretacji tego artykułu, wierzyciel nie mając wiedzy na temat spadkobierców nie może ot tak wskazać osoby, po drugie nie zakończyła się sprawa spadkowa, zatem wszyscy spadkobiercy mogą odrzucić spadek. W mojej ocenie i wierzyciel jak i komornik narażają się na kłopoty.

W razie śmierci dłużnika po wszczęciu egzekucji ustawa nie wymaga nadania klauzuli wykonalności przeciwko spadkobiercy dłużnika. W takim wypadku, zgodnie z dyspozycją art. 819 § 1 KPC, zawieszone postępowanie egzekucyjne organ egzekucyjny podejmuje z udziałem spadkobiercy dłużnika, tj. po udowodnieniu tego jego przymiotu prawomocnym postanowieniem o stwierdzeniu nabycia spadku. Raczej trudno uwierzyć, że wierzyciel/komornik działa bez odpowiednich dokumentów, chociaż najłatwiej byłoby to sprawdzalne skargą na czynność komornika.

najłatwiejszą drogą jest udać się do kancelarii komornika i zobaczyć akta sprawy, jeżeli faktycznie założyciel wątku jest stroną postepowania egzekucyjnego pomimo odrzucenia spadku.

Osoba ,która odrzuciła spadek prawnie jest traktowana jakby nie dożyła otwarcia spadku. Osoba ta nie jest zobowiązana również do udzielenia informacji o potencjalnych spadkobiercach komornikowi. Stąd pozostawianie w drzwiach korespondencji na rzekomego dłużnika, indagowanie sąsiadów może być traktowanie jako bezprawne. Sugeruje to, że komornik ( wierzyciel ) nie sprawdził w sądzie jaki jest stan spraw i chce pozyskać takie informacje poprzez zastraszanie osoby, która się spadku zrzekła ( a komornik tego nie sprawdził ). Czy w tym przypadku ponieważ sprawa trwa długo chodzi o przerwanie terminu przedawnienia ?

Jaki w tym ma interes komornik to nie wiem (zapewne kasa) ale co do windykacji to normalna procedura, to zwykli bandyci którzy chcą kasę a łatwiej jest nękać i zastraszać ludzi niż iść do sądu w celu ustalenia spadkobierców, to dodatkowe koszty i problemy dla nich, więc lepiej "polubownie" zastraszyć i wyłudzić pieniądze niż tłuc się latami po sądach a na koniec się okaże że wszyscy spadkobiercy odrzucili spadek i są w plecy z forsą.

W e-sądzie w Lublinie można złożyć sprzeciw i wtedy sprawa jest przekazywana do sądów rejonowych. Sąd żąda przesłania dokumentów i wtedy, głównie fundusze, często nie przesyłają dokumentów. Sprawa jest umarzana z art 505 i może ponownie wrócić i o to chodzi... Ktoś nie dopilnuje sprzeciwu i można prowadzić łatwą egzekucję od staruszków najlepiej z emerytury ZUS i blokady kont bankowego To dotyczy prawdopodobnie tysięcy przedawnionych roszczeń. Wtedy można potrącić z automatu 25 % emerytury albo 60 % alimentacyjnych.

Powrót