komornik pytanie

• Autor wątku Autor wątku haloo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

haloo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich,
mam taki problem, zaległość wobec play, sprawa poszła do e-sądu w Lublinie, Ja jestem z innego miasta na południu kraju, dostałam już klauzulę wymagalności, jaki komornik zajmie się tą sprawą, czy ten z mojego miejsca zamieszkania czy Lublina. Kwota nie jest duża więc jakoś się z tym uporam ale nie wiem ile mam czasu na zebranie pieniędzy od momentu przejęcia sprawy przez komornika. O ile wzrasta ta kwota zaległości jak wchodzi komornik? Pozdrawiam

Ciężko powiedzieć który komornik się zajmie. Wierzyciel ma duże pole manewru w tym zakresie. No cóż koszty wzrosną o opłatę egzekucyjną i koszty egzekucji. Wszystkiego się Pani dowie z zawiadomienia o wszczęciu egzekucji.

Ostatnia edycja:
Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji dostaje od komornika (?) pisemnie czy ktoś puka do drzwi?

I jeszcze jedno pytanie, jaką długą "ważność" ma klauzula wykonalności, czy mimo jej wysłania mogę się dogadać z wierzycielem, żeby uniknąć kosztów egzekucji. Dziękuję za odpowiedź.

Wiem że wierzyciel jeszcze nie skierował sprawy do komornika.

połączyłem posty. Proszę używać opcji Edytuj
bardzo dziękuję

Ostatnia edycja:
Tak od komornika. Pisemnie a czy zostanie wysłane pocztą czy doręczone osobiście w trakcie czynności terenowych ciężko powiedzieć. Stawiam na pocztę ;)

To od wierzyciela zależy czy posiadając tytuł z klauzulą wykonalności skieruje sprawę do komornika czy nie. Na pewno warto podjąć rozmowy z wierzycielem przed wszczęciem postępowania egzekucyjnego - ogranicza to koszty i nerwy.

Ostatnia edycja:
Powrót