Komornik pytanko.

• Autor wątku Autor wątku Korul
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Korul

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
1. Mam taki mały problem, moja mama zrobiła zadłużenie na 50tyś. wiem że dług przechodzi na mnie, czy komornik sądowy może ściągać od syna pełnoletniego, jak mieszka pod tym samym adresem, głownie chodzi mi o sprzęt typu komputer ?

2. Czy mam jakieś szanse żeby anulowali dług za matke ?

Proszę podać więcej szczegółów. Z jekiego tytułu jest dług? Czy matka żyje? Czy istnieje już tytuł wykonawczy (orzeczenie sądu), a jeżeli tak, to jakiej treści?
A także precyzyjnej zadać pytanie. Czy chodzi Panu o ryzyko zajęcia Pana ruchomości, czy ogólnie o możliwość prowadzenia przeciwko Panu egzekucji?

Parę lat temu byłem zameldowany u mamy(nigdy tam nie mieszkałem) parę lat temu zameldowałem się u żony i nie byłem świadomy że mama od paru lat nie płaci czynszu, dowiedziałem się o wszystkim już po sprawie sądowej jak przyszło do mnie zaświadczenie że chcą wejść mi na pensje.

Mamie weszli już na emeryturę, mnie nie mogą bo mam najniższą krajową, chciałem się dowiedzieć czy mogą wejść do nas do domu jeżeli tak to czy mogą zając ruchomości mojego syna (pełnoletniego - np. komputer, samochód..)

Wątek wielokrotnie powraca na forum.

Nie jest Pan zobowiązany do spłaty tych należności.
Należy podjąć stosowne działania prawne - celem przywrócenia stanu zgodnego z prawem.

Było to wielokrotnie omawiane na forum - proszę skorzystać z opcji szukaj.

Witam ,prawdopodobnie pytanie się powtarza ,ale nie mogę znaleźć.....
Czy podejmując legalną prace za granicą Polski komornik może zająć wynagrodzenie?Chodzi mi o alimenty.
Czytałem o Europejskim Nakazie Zapłaty ,ale jest tak opisane że nie jestem pewien .
Czy komornik robi to z urzędu czy na wniosek?.
Skąd wie że jestem za granicą ?

Własnie tego nie mogę znaleźć czy na wniosek.Czytałem w tej sprawie różne odpowiedzi bardzo sprzeczne.domyślam się że takich ludzi jest wielu ,ale jak można inaczej zacząć jakoś płacić.

czekam dalej na jakieś może jakiś link ktoś podrzuci...

Komornik działa na obszarze kraju. Nie ma kompetencji do dokonywania czynności poza jego granicami.

A Europejski Nakaz Zapłaty to zupełnie inna "bajka".

Powrót