komornik ściąga dług od żyranta

• Autor wątku Autor wątku monika2209
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monika2209

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
witam mam problem z komornikiem. Kilka lat temu żyrowałam kredyt razem z bratem naszej znajomej, ona jednak kredytu nie spłacała. Sprawa trafiła do sądu i mieliśmy to wszyscy razem spłacić jednak ona i mój brat wyjechali z kraju i olali sprawę dosłownie w znaczeniu tego słowa. Pierwszy komornik umorzył mi sprawę bo nie byłam wypłacalna, po trzech latach sprawa trafiła do kolejnego komornika i tez została umorzona. Miesiąc temu dostałam pismo od trzeciego komornika że mam zapłacić dług. Napisałam do niego pismo ze jestem obecnie osobą bezrobotną nie posiadającą żadnego majątku a dłużnik główny (moja znajoma) mimo iż przebywa za granica ma w Polsce dom jednorodzinny i jest on wystawiony na sprzedaż. Napisałam do komornika dokładne dane o tym domu i że mają od niej ściągnąć należność bo nawet jeśli spłacę ten dług ona nigdy mi go nie odda. Komornik odpisał że nie będzie tego rozpatrywał bo mamy dług spłacić solidarnie. proszę o pomoc co mam dalej zrobić pozdrawiam

Jeśli dłużnik ma kilku żyrantów, to nie ważne od kogo, komornik może wyegzekwować całość np. od jednego. Jeśli miałbyś to być Ty, to później na drodze sądowej możesz odzyskać część od pozostałych. Ale jeśli nie pracujesz, nie posiadasz żadnych ruchomości i nieruchomości, to nie ma z czego ściągnąć. "Z pustego to i Salomon nie naleje"

wiem że nie ściągnie ode mnie jeśli nic nie mam umorzy i za dwa lata znów będzie ścigał mnie. Chodzi mi aby ściągnął dług od dłużniczki skoro ma skąd wziąć bo może wejść na jej nieruchomość i nie wiem czemu się od tego uchyla gdzie mam się tym zgłosić

Komornik działa na zlecenie wierzyciela. Skontaktuj się z wierzycielem a nie z komornikiem. To wierzyciel tu "dyryguje". Wierzyciel na pewno się ucieszy ze wskazania majątku, z którego może być zaspokojony.

do wierzyciela tez napisałam ale nie dostałam jeszcze odpowiedzi a minęło 2 tygodnie czy muszę jeszcze raz odpisać komornikowi ze jestem bezrobotna bez majątku czy czekać aż wierzyciel mi odpisze

monika2209 napisał:
do wierzyciela tez napisałam
Zadzwoń do wierzyciela. Poproś o rozmowę z osobą, która zajmuje się sprawą. Porozmawiaj, tylko normalnie, tzn. beż żadnych poleceń typu: "macie ściągać od ...".

Powrót