Komornik, ściąganie nieznanego długu z konta bankowego,nieaktualny adres

• Autor wątku Autor wątku MagdaPepe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MagdaPepe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mój problem polega na tym że komornik wszedł mi na konto z nieznanej mi przyczyn, brak odzewu na maile, w kolejce na połączenie czekam już prawie DWIE godziny i nic. W wiekszości opinii na tego komornika wyczytać można, że jest ''złodziejem'' (kwoty długu zmieniają się na przestrzeni tygodna, przesyła zawiadomienia na nieaktualne adresy zamieszkań, brak możliwości jakiekokolwiek skontaktowania się z nim lub jego kancelarią)

U mnie sprawa wygląda dokładniej tak:

-wszedł mi na konto bankowe, pobierając już ponad 500zł, ( ponad 400 ze zwrotu podatku, następnie mniejsze kwoty z każdego przelewu jaki wchodził na moje konto, otrzymałam 50 zł to pobrał 40, otrzymałam 100zł pobrał 92 itp.)
-adres w przelewach jest podany nieaktualny, a przez te 3/4 lata ( bo taka jest data w numerze sprawy) zmieniłam adres już kilkukrotnie z URZĘDZIE SKARBOWYM.
- Jestem bezrobotną, samotną matką, małego dziecka. Nie otrzymuje na tą chwile żadnych pieniędzy z urzędu, ponieważ ojciec dziecka przebywa za granicą i wszytskie procedury się dłużą.
- za 11 dni otrzymam alimenty na konto ( a jest to jedyna rzecz z jakiej się utrzymuje, oraz pomoc rodziców) podejżewam że komornik mi je zabierze.
- Od dwóch godzin czekam na połączenie w kolejce, ponieważ wyprowadziłam się z miasta w którym znajduje się ten komornik, zabrał mi praktycznie ostatnie pieniądze wiec nawet nie mam na bilet pociągowy by pojechać osobiście.
- nie miałam nawet w ręce żadnego wezwania, powiadomienia nic, dosłownie nic od komornika.

Co mogę zrobić w tej sprawie? Jakieś odwołanie? Zażalenie? cokolwiek?

Zaraz przyjdą alimenty, a ja nie będę miała jak za mieszkanie, mleko i jedzenie zapłacić.

Pozdrawiam, i liczę na waszą pomoc.

Mailować można do koleżanek, telefon również niekoniecznie.
Do komornika osobiście listem poleconym zapytania.
Do sądu również nie wysyła się maili.
Adresy należy aktualizować również w ZUS oraz UM/BEL etc

skoro komornik ma napisane że od poniedziałku do piątku jest otwarta infolinie kancelarii od godziny 8-10 to wydaje mi się, że w tych godzinach powinien ktokolwiek odebrać. Adresy Zostały wszędzie zmienione, myślałam że urząd skarbowy w tej kwestii jest najważniejszy.

Pewnie dla samego urzędu tak.
Powinien, tak samo dłużnik powinien oddać dług stwierdzony orzeczeniem sądu RP
( nawiązując do złodziejstwa )
Infolinia jak infolinia, jednak obowiązuje ochrona danych osobowych i wola komornika czy zdecyduje się cokolwiek przez telefon odpowiedzieć.
Niemniej komornik musi wysłać zawiadomienia na wskazany przez wierzyciela we wniosku o wszczęciu postępowania adres dłużnika.
Jak pisałem wyżej, list polecony jest właściwą formą, lub osobiście.

Powrót