Komornik straszy ...

• Autor wątku Autor wątku bobgreg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bobgreg

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Mam pytanie na które, chciałabym uzyskać od Was odpowiedź za co z góry dziękuję.
Otóż moja mama jest właścicielką 5/8 mieszkania własnościowego a my ( trzy córki) po zmarłym ojcu po 1/8. Mama popadła w ogromne zadłużenie kredytowe w kilku bankach. Z renty ma pobieraną dozwoloną prawem kwotę która, nawet nie pokrywa odsetek od zaciągniętych kredytów. Kilka dni temu odwiedził ją to znaczy mamę komornik i powiedział że żadna z nas trzech córek nie ma prawa do tego mieszkania a on będzie czekał aż zadłużenie przekroczy wartość mieszkania i po prostu zlicytuje je. I tu pytanie moje;
1 - Czy może to zrobić bez naszej wiedzy jeśli po ojcu posiadamy w sumie 3/8 tego mieszkania?
2 - czy po śmierci mamy i zlicytowaniu mieszkania będzie nam się należało 3/8 kwoty za jaką sprzeda mieszkanie ( po odrzuceniu przez nas spadku po mamie)?
3 - Czy komornik może sprzedać mieszkanie po takiej cenie aby zaspokoić banki i jego komornika prowizję i w ten sposób dla nas trzech córek nie pozostanie już nic?
4 - Czy przystępując do sprzedaży powinna być dokonana wycena rynkowa mieszkania?

Powrót