Komornik umorzenie z mocy prawa art. 823 kpc - koszty?

• Autor wątku Autor wątku Tomek K
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomek K

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam!
Żona dostała właśnie pismo od komornika, w którym informuje o umorzeniu postępowania z mocy prawa. Umorzenie nastąpiło z mocy prawa na podstawie art. 823 kpc albowiem wierzyciel w ciągu roku nie zażądał podjęcia zawieszonego postępowania. Jednocześnie komornik wzywa do zapłaty należności z tytułu postępowania naliczony koszt łącznie ok 400 zł. Co w takiej sytuacji zrobić aby nie płacić tych kosztów - dodam że zona w tej sytuacji wcale nie była dłużnikiem a poszkodowanym - poniżej krótki opis sprawy.

Znajoma żony w kwietniu 2011 posługując się danymi z DO żony kupuje na raty w Lukas Banku (potem Credit Agricole) zestaw do czyszczenia - działającym w imieniu Banku jest jej mąż. O sprawie dowiadujemy się dopiero w momencie powiadomienia przez komornika o wszczęciu postępowania egzekucyjnego, zajęcia wynagrodzenia (dodam że w miejscu gdzie żona już dawno nie pracuje), zajęcia należności z US - styczeń 2012. Natychmiast po otrzymaniu tych pism kontakt z komornikiem i informacja, że to jakaś pomyłka bo żona nigdy nie była klientem Credit Agricole, oczywiście komornika to mało obchodzi. Jednocześnie kontakt z bankiem z działem kredytów trudnych reklamacja i żądanie przysłana umowy. Po otrzymaniu umowy domyślamy się kto posłużył się danymi żony i zawiadamiamy odpowiednie organa. Jeszcze w styczniu składamy do sądu zażalenie na czynności komornika, dostajemy wezwanie do uzupełnienia braków (opłata 100 zł) - luty 2012, w międzyczasie jednak dostajemy zawiadomienie o zawieszeniu postępowania na wniosek wierzyciela i cofnięciu zajęć. Żona składa wyjaśnienia na policji dotyczące sprawy następnie w lipcu 2012 jako osoba, która jako przedstawiciel instytucji która złożyła zawiadomienie o przestępstwie dostaje pismo w którym prokuratura informuje o przesłaniu do sądu aktu oskarżenia wraz z wnioskiem złożonym na podstawie art 335 par. 1 kpk - wniosek o wydanie wyroku skazującego i orzeczenie uzgodnionej z oskarżonym kary. to jest ostatnie pismo jakie dostajemy, uznajemy sprawę zamkniętą aż do dzisiaj kiedy to żona odbiera "prezent na święta" od komornika w postaci pisma o którym mowa była na wstępie.
Proszę o pomoc co w takiej sytuacji zrobić, z pisma od komornika wynika że przysługuje żonie skarga do sądu, trzeba ją złożyć w ciągu 7 dni od doręczenia pisma i tu w związku ze świętami pytanie kalendarzowych czy roboczych. Co poza skargą do sądu możemy zrobić. Czy w skardze możemy wnioskować o zwolnienie z opłaty bo raz że jest to 25% kosztów dwa żona jest poszkodowaną w sprawie.
Będę wdzięczny za pomoc!!

Prosze napisać jakie artykuły i jakie poszczególne kwoty kosztów wymienił komornik w postanowieniu oraz z jaką datą wydał przedmiotowe postanowienie.

Witam
Mam pytanie w 2016 roku dostałam pismo od komornika z postępowaniem o zakończeniu egzekucji. Oraz ustalił koszty niezbędne do celowego przeprowadzenia egzekucji w wysokości 1553.56. W uzasadnieniu jest : postępowanie przeprowadzono zgodnie z wnioskiem wierzyciela. Postanowieniem z dnia 31.07.2015 komornik zawiesił postępowanie egzekucyjne. Wierzyciel w ciągu roku nie dokonał czynności potrzebnych do dalszego prowadzenia postępowania i nie złożył wniosku o podjęcie zawieszonego postępowania. Postępowanie umorzyło się z mocy prawa art. 823 kpc. A teraz dostaje list z lipca 2018 roku że komornik zajął mi konto na kwotę 840 zł. Proszę mi powiedzieć czemu? Skoro postępowanie Zostalo umorzone. Jak to wpłacę to czy wierzyciel może na nowo wszczac postępowanie?

No dobrze, rozumiem że umorzone zostało postępowanie. Ale czemu ten sam komornik przysyłam umorzenie i po jakimś czasie znów ten sam zajmuje konto

Komornik wydając postanowienie w 2016 r. ustalił zapewne koszty i wezwał cię do ich zapłaty. Nie zapłaciłaś i obecnie sobie o nich przypomniał i wszczął postępowanie w celu ich wyegzekwowania.

Powrót