Komornik urząd skarbowy

• Autor wątku Autor wątku LukaszGF
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LukaszGF

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Witam, mam taki problem, komornik zajął mi rachunek bankowy za mandaty i na liczył sobie koszta komornicze i moje pytanie jest takie. Że jak zrobię przelew przez pocztę polska na numer konta komornika np. Mam 800 zł mandatów + te drobne za upomnienia czyli łącznie 900 zł to wystarczy? Bo na rachunku bankowym mam zajęta kwotę 1500 zł bo sobie policzył koszta komornicze.

A dlaczego uważasz, że wpłata dobrowolna spowoduje, że koszty egzekucyjne będą nienależne? Na dobrowolną wpłatę bez dodatkowych opłat był czas po otrzymaniu upomnienia.
Koszty egzekucyjne składają się z 3 składników:
1. Wydatków, które organ już poniósł (koszty korespondencji zapewne na tym etapie) , których nikt Ci nie podaruje,
2. Opłaty manipulacyjnej wynoszącej 100 zł od każdego tytułu wykonawczego i która jest należna id chwili wszczęcia egzekucji,
3. Opłaty egzekucyjnej na której możesz trochę zyskać przy dobrowolnej wpłacie bo na zajęciu jest wskazana prognozowana jej wysokość jeśli trzeciodłużnik zrealizuje zajęcie czyli 10% kwoty ściągniętej, a przy wpłacie dobrowolnej organ nalicza tylko 5% kwoty wpłaconej. Problem jest tylko taki, że minimalna wysokość opłaty egzekucyjnej to 100 zł i często przy TW dot. mandatów nieważne czy organ liczy 5 czy 10% opłaty to i tak wychodzi poniżej 100 zł więc nalicza się 100 zł.

Wysłane z mojego CPH2449 przy użyciu Tapatalka

Moja sytuacja wygląda tak: (kwiecień 2023) wisiałem 1000 zł, poszedłem do niego zapłaciłem mu na miejscu 100 zł, mówił, że teraz jescze 900 zl. (maj 2023) wpłaciłem mu przez pocztę polska 100 zł, więc powinno być 800 zł. Kilka dni później przesyła mi pismo że zajmuje mi rachunek bankowy i z kosztami komorniczymi mi wyszło lekko ponad 1600 zł, więc można coś z tym zrobić aby nie płacić aż takich kosztów? Jestem na stażu i wynagrodzenie dostaje do reki i nie stać mnie aby płacić takich ogromnych kosztów.

Powrót