Komornik.Ustanowienie zastawu.

• Autor wątku Autor wątku hunter33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
hunter33

hunter33

Użytkownik
Odpowiedzi
78
Witam.Mam następujące pytanie.Posiadam samochód osobowy,był na kredyt ale już go spłaciłem i jest już jakby moją własnością i komornik ma prawo go zająć ale... Przyszedł do domu pod moją nieobecność,podsunął mamie jakiś protokół o zajęciu czy coś do podpisania i wyjaśnił ze nie moge sprzedać tego samochodu.Mam w związku z tym pytanie.Czy komornik nie nadużył przypadkiem swojego urzędu nakłaniając osobę właściwie postronna do podpisania czegoś co jej nie dotyczy?Czy ten protokół jest w jakimś stopniu wiążący prawnie dla mnie skoro ja go nie podpisałem i nie wiem co w nim było?Czy w razie zbycia pojazdu moge mieć jakies problemy ze strony komornika i czy da się podważyć ten protokół bo nawet nie był łaskaw zostawić kopi tego pisma dla mnie?Cuchnie to na odległość nadużyciem bo moja mama nie jest stroną w tym postępowaniu.

Jeśli samochód stał przed domem i komornik go widział to można go uznać za zajęty.
Mama była w tym wypadku świadkiem czynności. Pozostaje kwestia kto jest dozorcą zajętego pojazdu - domyślnie ty ale aby o tym wiedzieć musisz otrzymać protokół zajecia od komornika. W razie sprzedaży zajętego pojazdu egzekucję prowadzi się przeciwko nabywcy. Kopię zajęcia otrzymasz pocztą (zakładam).

Nie było samochodu przed domem bo ja byłem nim w pracy.W ogóle nie było mnie w domu ani samochodu.Chodzi o to co mama ma wspólnego z zajęciem i dlaczego cokolwiek zostało jej przedłożone do podpisu skoro nie jest stroną?

Skoro nie było samochodu w domu to nie doszło do jego zajęcia. Czynności które wykonał komornik są pozorne. Prosze przeczytać to (kpc):
...
Art. 854. Na każdej zajętej ruchomości komornik umieści znak ujawniający na zewnątrz jej zajęcie, a jeżeli to nie jest możliwe, ujawni je w inny sposób.
...

Skoro na samochodzie nie ma znaku zajęcia a Pan nie dostał protokołu zajęcia to na dziś samochód nie jest zajęty.
Nie musi Pan być przy czynnościach egzekucyjnych ale:
...
Art. 809. Komornik stwierdza każdą czynność egzekucyjną protokołem, który powinien zawierać:
1) oznaczenie miejsca i czasu czynności;
2) imiona i nazwiska stron oraz innych osób uczestniczących w czynności;
3) sprawozdanie z przebiegu czynności;
4) wnioski i oświadczenia obecnych;
5) wzmiankę o odczytaniu protokołu;
6) podpisy obecnych lub wzmiankę o przyczynie braku podpisu;
7) podpis komornika.
...
Art. 812. § 1. Wierzyciel i dłużnik mogą być obecni przy czynnościach egzekucyjnych. Na żądanie stron albo według uznania komornika mogą być obecni także świadkowie, w liczbie nie większej niż po dwóch z każdej strony.
§ 2. Komornik powinien przywołać jednego lub dwóch świadków, jeżeli dłużnik nie jest obecny lub komornik go wydalił, chyba że zachodzi obawa, iż wskutek straty czasu na przywołanie świadków egzekucja będzie udaremniona.
§ 3. Świadkami mogą być także członkowie rodziny i domownicy dłużnika.
§ 4. Świadkowie nie otrzymują wynagrodzenia.
...
Wydaje się że Pana mama poświadczyła fakt zajęcia, które jak Pan pisze jednak nie miało miejsca.

Ostatnia edycja:
Wiec moge go zbyć czy juz raczej nie?Chodzi o to ze komornik wystawi go na jakas licytacje na ktorej ktos kupi samochod za byle jakie pieniadze a okrasc sie nie pozwole bo szybka sprzedaz byle tylko sprzedac i COS uzskac to byle jaka sprzedaz.

Co do znaku zajęcia komentarz w tym zakresie jest taki:
Niewłaściwe oznaczenie zajętej ruchomości, usunięcie znaku na zajętej ruchomości czy nawet brak znaku zajęcia - są bez znaczenia dla skuteczności zajęcia ruchomości. Czynnością decydującą o zajęciu jest wpisanie ruchomości do protokołu zajęcia (art. 847), a umieszczenie znaku zajęcia ruchomości ma tylko znaczenie deklaratywne
- Komentarz do kpc Henryk Pietrzkowski

Jednym słowem do znaku zajęcia tak wielkiego znaczenia bym nie przywiązywał. Zwłaszcza że szczegóły techniczengo umieszczania takiego znaku zostały określone w rozporządzeniu o czynnościach komorników...które jak wiemy już nie obowiązuje.

Najważniejszy jest protokół.
Wielu komorników mając dane z Cepiku identyfikujące pojazd zajmuje go "na odległość" - pojazd jest zajęty w momencie podpisania protokołu przez komornika.
Nie jestem zatem przekonany czy dla osiągnięcia skutku zajęcia konieczne było doręczenie protokołu.

Problem czy jest to właściwe czy nie...pozostawiam otwarty.

Ostatnia edycja:
Czyli tak na dobrą sprawę zajął go tak czy inaczej... D... zbita.Trudno.Nie zamierzałem uniknąć zajęcia,chciałem tylko wykorzystać ewentualną lukę w procedurze no ale wykuci są na wszystkie łapki.Trudno.Dzięki za wyjaśnienia.Pozdrawiam

Teraz troszkę z innej beczki ale zapytam.Czy jeśli mam samochód na raty w banku i kredyt jest na mnie to czy komornik w czasie trwania umowy kredytowej może zająć czy jakos ograniczyć możliwość dysponowania tym samochodem?Chodzi o to czy mogę np zcedować umowę na kogoś zanim umowa się skończy i komornik będzie mógł go zająć.Nawet na odległość:)

Bartata napisał:
...
Jednym słowem do znaku zajęcia tak wielkiego znaczenia bym nie przywiązywał. Zwłaszcza że szczegóły techniczengo umieszczania takiego znaku zostały określone w rozporządzeniu o czynnościach komorników...które jak wiemy już nie obowiązuje.

Najważniejszy jest protokół.
Wielu komorników mając dane z Cepiku identyfikujące pojazd zajmuje go "na odległość" - pojazd jest zajęty w momencie podpisania protokołu przez komornika.
Nie jestem zatem przekonany czy dla osiągnięcia skutku zajęcia konieczne było doręczenie protokołu.

Problem czy jest to właściwe czy nie...pozostawiam otwarty.

Co do znaku zajęcia ... jeśli go nie ma to nabywca zajętego pojazdu (osoba trzecia) jest nabywcą w dobrej wierze i sąd powinien zwolnić taki pojazd spod zajęcia na jego wniosek. Poza tym nietrudno sobie wyobrazić sytuację kiedy przedmiot nie jest pojazdem i dwóch komorników albo US zajmie ten samą rzecz. Ten który szybciej sprzeda narazi na szkodę innych wierzycieli.

Z kolei co do kwestii zajęcia na odległość - to skąd pewność komornika że rzecz znajduje się w momncie zajęcia w posiadaniu dłużnika ... ? Ciche założenie ? Poza tym taki protokół zajęcia może sobie komornik sporządzić w kancelari nie wychodząc. Podobnie może zająć inne ruchomości w mieszkaniu np. TV. meble i inne rzeczy. Pomijam już kwestię oceny stanu i wyceny zajętej rzeczy.

Ostatnia edycja:
Podałem przykład pojazdu gdyż na podstawie odp. z Cepik jest on dość dobrze zidentyfikowany (nr rejestracyjny, VIN, rok prod. model, itp itd)..natomiast komornicy jak mniemam z własności wnioskują o jednoczesnym posiadaniu/władaniu.
Mebli sprzędu RTV itp raczej na odległość się nie zajmie..nie można ich nijak zidentyfikować, a raczej ciężko jest strzelić "meblościanka, szara w okleinie" gdyż nie każdy taką ma.
Co do oszacowania faktycznie inna sprawa...ale i tak komornik może to zawsze zlecić biegłemu..w protokole wpisując "do oszacowania".
Piszę o pewnej praktyce która występuje, pogląd o jej prawidłowości jest podzielony i tego nie zmienimy. Obie ewentualności trzeba było po prostu wskazać :)

<<<Podałem przykład pojazdu gdyż na podstawie odp. z Cepik jest on dość dobrze zidentyfikowany (nr rejestracyjny, VIN, rok prod. model, itp itd)..natomiast komornicy jak mniemam z własności wnioskują o jednoczesnym posiadaniu/władaniu>>>>>. Chciałem teraz zapytać jak rozumieć sformułowanie "jednoczesnym posiadaniu/władaniu"?Co ono oznacza w praktyce i czy może się tyczyć własności banku jeśli pojazd jest na kredyt?

hunter33 napisał:
Posiadam samochód osobowy,był na kredyt ale już go spłaciłem i jest już jakby moją własnością

hunter33 napisał:
Co ono oznacza w praktyce i czy może się tyczyć własności banku jeśli pojazd jest na kredyt?

No to jak jest właściwie?

Komornik stwierdza jedynie władanie a nie własność. To wystarcza.

No tak ale wystarcza do czego?Czy komornik władając może np udaremnić zcedowanie umowy kredytowej na kogoś innego?Jeśli nie czy niezależnie od tego komornik i tak może zajac taki pojazd po spłaceniu kredytu osobie na którą zcedowałem umowę?Trochę by to było dziwne... Cytaty powyżej,pierwszy tyczy sie chwili obecnej,w drugim chodziło mi o informację na przyszłość bo chce wziążć inny na kredyt:) Samochód jest mi niezbędny.

Powrót