komornik - vivus i wonga

• Autor wątku Autor wątku niepubliczna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niepubliczna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
witam, nie moge znalezc odp.
Mam obecnie zablokowane konto bankowe.
Komornik pobiera rózne kwoty kilka razy w miesiacu na dlug w vivus i wonga. Miałam jedno pismo od komornika o nakazie splaty okolo 800zł. ogolnie oba dlugi sa na ok 1100zl a do tej pory zostalo mi zabrane ok 1600zl.

telefonicznie dwa tyg temu ustalilam z wierzycielem vivus splate w ratach, otrzymali ustalone 200zł a dzis dowiedzialam sie ze sprzedali moj dług do kolejnego wierzyciela, komornik powiedzial ze dlug zostal zawieszony na kwote 970zl

natomiast wonga gdzie mialam dlug na 500zl a przerodzil sie na rzekomo 800zl otrzymuje naleznosc od komornika, na str www wonga do splaty zostalo ok 180zl a komornik powiedzial ze jeszcze 988zl.

z konta bankowego znikaja mi kwoty po 200, 500 a nawet 1100zl gdzie moimi wplywami na konto sa zasilki po 700 i 500zl.

czy ktos sie w tym orientuje bo ja juz calkiem zglupialam...

jest ponoc kwota wolna od zajecia o co z tym chodzi?

jak sie upomniec o jakies potwierdzenia wplat, kwote zadluzenia czy cos w tym stylu?

przeciez nie moga z banku zabierac bez konca.

Pozdrawiam

Kwota wolna od zajęcia to 1500 zł, ale jak było już tyle wpływu na konto to wszystko ponad tą kwotę idzie do komornika.
Nakazy zapłaty dostałaś? Jak będziesz wpłacać wszędzie to nigdy z tym do ładu nie dojdziesz. Na stronie masz tyle ile masz. Ale to tego doszły koszty procesu + koszty egzekucji. Komornika nic nie obchodzi że tam gdzieś wpłacasz. On egzekwuje to co jest we wniosku wierzyciela.

W moim banku mam 1700zl wolnego od zajecia ale nie rozumiem czy kwota np. 200zl lub 1100zl moze byc wysylana przez bank jesli mam saldo powyzej tych 1700zl czy nizej skoro miesiecznie mam wplat 1300. W tym miesiacu pobral mi wszystko najpierw 1100 potem 200 i zostalamz 0zl na utrzymanie.

Z tą kwotą wolną od zajęcia jest tak, że się nie kumuluje. Jak na przykład na koniec miesiąca masz środków 1000 zł i przejdzie to saldo na przyszły miesiąc to kwora wolna ulega zmniejszeniu o ten 1000. I jeszcze pamiętaj, że miesiąc w banku czasami kończy się parę dni wcześniej niż w kalendarzu. Nie odpowiedziałaś na pytanie. Nakazy odebrałaś?

tak, nakaz jeden otrzymalam do splaty wonga ale do vivus juz nie i od komornika przez tel sie dowiedzialam ze dwa dlugi zostaly razem zlączone i naleznosc zostaje dzielona na dwa przez komornika ale vivus zawiesil dlug bo zostal sprzedany

Czyli jak bedemiala wplyw np 200zl to z tego ma prawo co zabrac?

Kieruje mną negatywna motywacja, tzn, że wcale nie jestem taki fajny, że próbuję Ci pomóc, tylko tak bardzo podnoszą mi ciśnienie cwaniaczki w białych garniturkach zwani biznesmenami zajmujący się okradaniem biedniejszych i mniej obytych w świecie finansów rodaków.

Po pierwsze niepubliczna dostałaś nauczkę od życia i teraz wyciągniesz wnioski, i nigdy już nie pójdziesz po „łatwe” pieniądze do pożyczkodajni. Inaczej ta próba pomocy nie ma sensu, a Ty będziesz kluczyła jak ćma między palącymi się świecami.

Po drugie cyt. „Mam obecnie zablokowane konto bankowe” i cyt. „z konta bankowego znikaja mi kwoty po 200, 500 a nawet 1100zl” czyli Twoim technicznym problemem na dzień dzisiejszy superfajny i superprzyjazny BANK, który dodaj okrada Cię przy każdym przelewie egzekucyjnym na ok. 30 zł. POMIŃ BANK. Załatw, by pieniądze przychodziły pocztą wprost do Twoich rąk.

Po trzecie zostaw niezbędne minimum (już nie pożyczaj pieniędzy na procent!), … i całą możliwą kwotę wpłać na konto nowego wierzyciela po Vivusie (Global ?), spłać ich w pierwszej kolejności.

Po czwarte Kiedy nowy wierzyciel (Global) wniesie o zakończenie postępowania u komornika, spłać komornikowi Jego należności po postępowaniu egz. na rzecz Vivusa.
Jak uda Ci się do tego punktu doprowadzić napisz na forum ponownie, będziemy działać dalej.

Alladyn_A zdaję sobie sprawę, że kieruje Tobą negatyw. takiej glupoty wiecej nie powtorze bo aby pozyczac trzeba miec z czego oddac. Wyszlo jak wyszlo. Spłaca się samo i nie bede przed tym uciekać.

niepubliczna napisał:
Alladyn_A zdaję sobie sprawę, ...

ok, chodzi o to, że nie chcę żebyś się zastanawiała kto ile i w jakiej części Ci zabierze, tylko żeby to poukładać, zrobić plan i najpierw spłacić jednego wierzyciela (jedna dziura w kieszeni zaszyta), a potem drugiego (i pieniądze zostaną u Ciebie w kieszeni). Mam wrażenie, że na dzień dzisiejszy dochodzi w świetle prawa do takiego nonsensu, że wierzycielowi spłacasz np. 20 zł, a komornikowi z tego samego tytułu 10 razy więcej. Dlatego najpierw spłać jednego z wierzycieli - całkowicie, by zablokować komornikowi i bankom możliwośc pobierania opłat za te jego czynności egzekucyjne.

A szkoda bo akurat zarówno vivus jak I wonga to sã pożyczki które latwo można było w sãdzie obalić. Szkoda że sprzeciwów od nakazów nie zrobilo sié. Teraz to już trudno trzeba płacić

Zgadza się. Trzeba było nie spłacać i wnieść stosowny sprzeciw. Teraz to już niestety za późno.

Powrót