Komornik wstrzymał przekazywanie alimentów dzieciom.

• Autor wątku Autor wątku Krzycho72
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzycho72

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Mogę Was poprosić o poradę, odnośnie wstrzymania wypłaty alimentów przez komornika na dorosłe już dzieci.
Opis sytuacji :
Alimenty przekazywane od 14 lat przez pracodawcę na konto komornika.Sąd zasądził po 400 zł dla każdego z synów. Dwóch synów (20 i 19) lat - nie uczący się już, podejmują się rożnych prac.Część na umowę zlecenie, umowę o pracę a nawet młodszy (grudzień 2015/marzec 2016) własna działalność gospodarcza - obecnie zawieszona ). Alimenty przekazane były ostatni raz w kwietniu br. Na interwencję synów i moją w czerwcu (czekaliśmy bo komornik zawsze się spóźniał z przekazywaniem alimentów, choć sąd nakazał przekazywać do 10 każdego miesiąca a wynagrodzenie wpływa na konto komornika 8 k.miesiąca) komornik odpowiedział iż przekaże alimenty dopiero jak synowie udokumentują (legitymacje) że podjęli naukę.
Ja mam zajęcia u tego komornika w wynagrodzeniu na inne długi- wystarcza i na alimenty i na niewielkie spłaty innych zajęć.

Moje pytanie brzmi :
Czy komornik może wstrzymać sam wypłatę alimentów dla nie uczących się dzieci i np. przekazywać je innym wierzycielom ?
Ja ze swoje strony nie podejmowałem żadnych środków aby zaprzestać płacenia alimentów. Czy komornik sam decyduje do kiedy są alimenty płacone.
W necie znalazłem wiele sprzecznych informacji więc proszę Was o poradę i informację co powinienem z synami zrobić z tym problemem.
Bardzo Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Krzysztof.
Edit : Obecnie synowie nie są zatrudnieni nigdzie od kwietnia br do dnia dzisiejszego.

Ostatnia edycja:
Zrobić to, o co wzywa komornik.
A ma 4 dni robocze na przekazanie pieniędzy od chwili jak wpłyną na jego rachunek.

Krzycho72 napisał:
Dwóch synów (20 i 19) lat - nie uczący się już, podejmują się rożnych prac.Część na umowę zlecenie, umowę o pracę a nawet młodszy (grudzień 2015/marzec 2016) własna działalność gospodarcza - obecnie zawieszona ).
Myślisz, że nie ma podstaw by oczekiwać udokumentowania, że chłopcy uczą się?

Ja wspomniałem (w pierwszym pytaniu) ze chłopcy się nie uczą i na razie nie zamierzają. I stąd moje watpliwości. Ja staram się im pomóc i chcę aby dalej dostawali alimenty. Teroretycznie obowiazek wygasa u uczących sie dzieci w 26 roku zycia. Ale skoro sie nie uczą , ja chce płacić, to czy komornik moze decydowac o wstrzymaniu wypłat alimentów?

Z pewnością wierzyciele niealimentacyjni są również zadowoleni z "ochrony" jaką otoczyłeś swoje wynagrodzenie.
Niech panowie umorzą postępowanie - płacić im można bezpośrednio z pominięciem komornika.
Masz wątpliwości co do działania/zaniechania komornika - złóż skargę.

No i w tym rzecz że pisząc skargę chcę wiedzieć czy ma takie prawo aby nie płacić dzieciom nie uczącym się ?
Art. 133. § 1. Rodzice obowiązani są do świadczeń alimentacyjnych względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba że dochody z majątku dziecka wystarczają na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania.
§ 2. Poza powyższym wypadkiem uprawniony do świadczeń alimentacyjnych jest tylko ten, kto znajduje się w niedostatku.
§ 3. Rodzice mogą uchylić się od świadczeń alimentacyjnych względem dziecka pełnoletniego, jeżeli są one połączone z nadmiernym dla nich uszczerbkiem lub jeżeli dziecko nie dokłada starań w celu uzyskania możności samodzielnego utrzymania się. "

Skoro synowie mieszkają samodzielnie/oddzielnie -ok 230 km od miejsca zameldowania i tam są na stałe (tam pracowali , próbowali się uczyć zaocznie) to ja nie widzę podstaw do wstrzymywania alimentów przez komornika ?
Ma komornik taką władze aby samodzielnie zaprzestać płacenia dzieciom alimentów czy niema ?

Edit : LLawyer nie znając sytuacji rodzinnej proszę nie komentuj tego co nie potrzeba, nie każdego trzeba mierzyć swoją miarą. Pozdrawiam.

Ale na jakiej podstawie komornik sam decyduje o wstrzymaniu egzekucji? Przecież to absurd! Dopóki wyrok w sprawie o alimenty nie został uchylony, albo nie stwierdzono wygaśnięcia obowiązku alimentacyjnego (co stwierdza sąd a nie komornik) to jest to tytuł wiążący dla komornika i nie ma on uprawnień do weryfikowania tego tytułu i jego zasadności.

Skoro komornik taki zły, a pan razem z synami u niego interweniuje, to proponuję zamiast skargi, zrezygnować z jego usług. Skoro takie wspaniałe relacje są między wami, że walczycie razem z podłym komornikiem, to mogą umówić się z panem, żeby im pan wpłacał bezpośrednio, a komornikowi podziękować za współpracę i się pożegnać. Pan uniknie kosztów, a oni unikną czekania. No chyba, że nie jest do końca tak, jak pan mówi :)

Terminy na wyroku wiążą dłużnika, a nie komornika. To nie od komornika zależy, czy panu potrąci pracodawca we właściwym czasie, czy bank, albo czy pan sam raczy wpłacić w terminie, żeby komornik zdążył jeszcze pieniążki zaksięgować i przekazać dalej, więc i logicznie nie ponosi on konsekwencji za czyjeś opóźnienia.

Komornik nie ma prawa badać czy powinni brać alimenty, czy nie. Ma wyrok i go realizuje, aż trafi do niego wyrok uchylający obowiązek. Nauka nie ma nic do rzeczy, bo liczy się samodzielność finansowa. Nie ma górnej granicy wiekowej. Możesz mieć 30 letniego nieroba, jak sąd uzna że cię stać na jego utrzymanie, a on tego potrzebuje, to będziesz mu płacił alimenty, bo twój nierób, przez ciebie zrobiony i twoja odpowiedzialność :)

Więc coś tu nie gra z tym komornikiem, albo nie mówisz wszystkiego. Złóż wniosek, żeby ci pisemnie wyjaśnił z jakich przyczyn nie przekazuje środków i wtedy jak napisze jakąś bzdurę to na niego skarż. I napisz wtedy tutaj co odpisał, bo wszystkich pewnie ciekawi.

NieAndrzej napisał:
No chyba, że nie jest do końca tak, jak pan mówi
Zgadza się. Przecież bez problemu można domyślić się o co chodzi pytającemu. O "wykiwanie" innych wierzycieli.
Krzycho72 napisał:
mam zajęcia u tego komornika w wynagrodzeniu na inne długi- wystarcza i na alimenty i na niewielkie spłaty innych zajęć
Powyższe proporcje zapewne uległyby zmianie co nie jest na rękę pytającemu :)
Krzycho72 napisał:
staram się im pomóc i chcę aby dalej dostawali alimenty
I otrzymałeś rozwiązanie problemu;
LLawyer napisał:
płacić im można bezpośrednio z pominięciem komornika
Może ktoś bardziej z Kodeksem karnym się wypowie, jednak moim zdaniem zachodzą przesłanki o których mowa w art. 300 k.k.
Zgodnie z KRiO Ojciec nie jest już zobowiązany do wykonywania obowiązku alimentacyjnego, chyba, że synowie pozostają w ubóstwie nie z własnej winy (ciężka choroba, inwalidztwo itd.) Przecież to nic innego jak wyzbywanie się majątku, przynajmniej pozorne a takowe również jest karalne.
Przynajmniej takie jest moje zdanie, jednak jak już napisałem, może wypowie się ktoś bardziej obeznany z kodeksem karnym.

Powrót