Komornik wymaga ode mnie wniosku o wszczęcie postępowania wobec dłużnika

• Autor wątku Autor wątku Domn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Domn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

Byłem ostatnio u komornika odebrać zaświadczenie dotyczące bezskutecznej ewidencji, od dwóch lat odbieram je sam i nigdy nie było problemu. Jednak tym razem zażyczył sobie abym złożył wniosek o wszczęcie postępowania egzekucyjnego wobec dłużnika bo inaczej nie wyda zaświadczenia. Poszedłem do innego komornika spytać się czy u nich jest tak samo, ale tam już nic takiego nie wymagali. Wiem że i tak idzie wniosek "z urzędu", a nie chciałbym się ciągać po sądach. Więc czy komornik ma prawo tego wniosku wymagać, a jeżeli nie, to gdzie się udać żeby te zaświadczenie otrzymać skoro on nie chce mi go dać ?

Pozdrawiam

Ale skąd komornik ma wiedzieć, że egzekucja jest bezskuteczna, skoro jej nie prowadził? Bo jak rozumiem jej nie wszczynałeś?

Syphar napisał:
Ale skąd komornik ma wiedzieć, że egzekucja jest bezskuteczna, skoro jej nie prowadził?
Wydaje mi się, że komornik prowadzi postępowanie, o czym by świadczyło:
Domn napisał:
od dwóch lat odbieram je sam i nigdy nie było problemu.
w czym problem, to mogę się tylko domyślać.
Na mój nos, to dwa lata temu pytający ukończył 18 lat a w aktach sprawy nadal widnieje jako reprezentowany przez przedstawiciela ustawowego i pewnie się ktoś tego dopatrzył.
Po ukończeniu 18 lat alimentowany powinien złożyć komornikowi oświadczenie czy udziela byłemu przedstawicielowi ustawowemu pełnomocnictwa do reprezentowania go w postępowaniu egzekucyjnym czy też korespondencja ma być kierowana bezpośrednio do alimentowanego i żeby wskazał adres do korespondencji.
Komornik może też zwrócić się z zapytanie do pełnoletniego alimentowanego czy popiera dalsze prowadzenie egzekucji.
Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Najlepiej dopytaj się dokładnie u właściwego komornika o co chodzi.
Ponowne złożenie wniosku egzekucyjnego byłoby konieczne gdyby przedstawiciel ustawowy lub alimentowany sam po uzyskaniu pełnoletności złożył wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego.

I przyjdzie ci potem taka lebioda do kancelarii, co nawet nie wie czy jest prowadzone postępowanie, czy nie jest, nie zapyta dokładnie w czym jest problem, tylko szuka potem wiedzy w internetach. Potem oczywiście, co te komorniki sk....ny chcą od bidanego człowieka, pińcet plus dawać. Szkoda na was ryja strzępić. Z tego co piszesz, to conajmniej od dwóch lat !!!!! chodzisz do kancelarii, a nic nie wiesz, nic nie ogarniasz, jakbyś wczoraj wylądowała na planecie ziemia.Ludzie wykończycie mnie.

Ostatnia edycja:
Powrót