Komornik zablokował konto..

• Autor wątku Autor wątku menchel34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

menchel34

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, Sprawa wygląda następująco: Jestem współwłaścicielką konta bankowego z moim mężem. Małżonek narobił sobie długów, o których nie wiedziałam. Teraz okazało się po wejściu na konto bankowe, że mamy blokadę na koncie i zajęte konto bankowe przez komornika. Czy komornik może nam zająć całość naszych dochodów (pflegegeld, rente)? Czy istnieje istnieje odpowiednik naszego art. 54 § 1 Prawa Bankowego w Niemieckim prawie. Bardzo dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Komornik nie moze zajac calych dochodow tylko wtedy, gdy ma sie w banku specjalne konto, tzw. P-Konto (Pfändungsschutzkonto). Zalozenie takie konta jest bardzo proste, po prostu trzeba to powiedziec w banku, ze chce sie zamienic zwykle konto na P-Konto, wtedy komornik moze sciagac z tego konta tylko te kwoty, ktore przekraczaja minimum egzystencjalne, ale P-Konto jest mozliwe tylko na jedna osobe, wiec musicie zamienic konto wspolne na dwa pojedyncze P-Konta

Próbowałem prosić o zamkniecie konta niestety bank odmówił. :(

Powiem ci z mojego doświadczenia )mąż zrobił długi ale nie wszedł mi komornik .Dopisałam się do rachunku po przyjeździe do męża było sporo na debecie nic o tym nie wiedziałam.W Banku próbowałam negocjować wypisać się itp. do póki nie wyplusuje nie mogę.Ale spłacam w ratach zadłużenie.Mąż nie może tego wybrać bank to jakoś blokuje.Adwokatka powiedziała mi że mogę podzielić ten dług na pół jako małożeństwo ale muszę udowodnić to że on nie przeznaczał tych pieniędzy na rodzinę.

Powrót