Komornik zajecie,jakie zaległości?

• Autor wątku Autor wątku To-Masz1980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

To-Masz1980

Witam. Sytuacja dość prosta ale nie jestem pewny na 100%. Kolega w pracy ma zasądzone alimenty. Płacił zawsze w terminie, rok temu miał jakąś tam sytuację w której nie wpłacił pełnych 2 kwot alimentów. Miała tam jakieś sprawy z była partnerką. Ogólnie spokój. Sprawa ucichał do niedawna. Komornik wszedł mu na konto i skasował należność. Jakimś cudem była wycofała wniosek o egzekucję i już nie ma komornika na głowie. Płaci normalnie matce dziecka. Moje pytanie, jak wygląda sytuacja w której wszczyna się egzekucje komorniczą? Czy zaległość miesięczna jest już wystarczająca do złożenia wnisoku u komornika? Czy powiedzmy spóźnia się ktoś z alimentami 2tyg to komornik może przyjąć wniosek o wszczęcie egzekucji? Jak to wygląda? Jedną egzekucję już miał ale jak pisałem została wycofana przez wierzycielkę. Prosze o informację. Dziekuję

Wystarczy 1 dzien opóźnienia. Bo wtedy jest juz zaleglosc. Bo termin wymagalnosci minął

amadis napisał:
Nawet brak 1 grosza może spowodować wszczęcie egzekucji. I będzie zasadna.

Ba, wystarczy, że "była" stwierdzi, że kiedyś tam, rzekomo, nie zapłacił i już komornik musi działać. Wtedy pozostaje art. 883 kpc

§ 2. Jednakże dłużnik może żądać umorzenia egzekucji co do świadczeń wymagalnych w przyszłości, jeżeli uiści wszystkie świadczenia wymagalne i złoży na rachunek depozytowy Ministra Finansów sumę równającą się sumie świadczeń periodycznych za sześć miesięcy, z równoczesnym umocowaniem komornika do podejmowania tej sumy.

Powrót