komornik zajęcie wierzytelności - jestem osobą trzecią

• Autor wątku Autor wątku everest7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

everest7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry, potrzebuję porady prawnej.

od ok. 3 lat wynajmuję dwa miejsca parkingowe od spółki/przedsiębiorcy sp. z o.o. To moje jedyne zobowiązanie wobec powyższej spółki

Kilka dni temu otrzymałem pismo od komornika sądowego (ZAJĘCIE WIERZYTELNOŚCI na podstawie tytułu wykonawczego). Zajęcie wierzytelności jest skierowane wobec firmy od której wynajmuję miejsca parkingowe.
W dalszej części pisma od komornika, jest min. napisane o postanowieniu "zajęcia wszelkich wierzytelności dłużnika, w tym wierzytelności z tytułu umów zlecenie, o dzieło i innych", Tak więc jak rozumiem, zajęta została również moja umowa którą miałem podpisaną ze spółką.

W kolejnych akapitach, komornik pisze: wzywam dłużnika zajętej wierzytelności (tutaj moje imię i nazwisko) aby nie uiszczał dłużnikowi, żadnej należności lecz przekazywał je na rachunek bankowy Komornika Sądowego i podany jest nr konta

Firma od której wynajmuję miejsca parkingowe - poinformowała mnie SMS o zmianie firmy zarządzającej parkingiem. Z tego co zauważyłem założyli nową spółkę i próbują podpisać z najemcami miejsc parkingowych nowe umowy najmu. Widziałem że wielu najemców podpisało nową umowę, jednak na się waham. Obawiam się, że jeśli podpiszę umowę z nową spółką i jej będę opłacał czynsze, komornik za jakiś czas zapuka do mnie i zażąda zapłaty zaległych czynszów wobec spółki której wierzytelności zostały zajęte..
Myślę (nie mam jeszcze pewności) że firma będzie chciała podpisać ze mną wypowiedzenie umowy najmu (na starą spółkę - wg pisma nie mają prawa rozporządzać majątkiem zajętej spółki) i podpisać nową umowę na nową spółkę

W dalszej części jest również pouczenie dla dłużnika.. "dłużnikowi nie wolno odbierać żadnego świadczenia, ani rozporządzać zajętą wierzytelnością i ustanowionym zabezpieczeniem art. 896 par 1 kpc" na podstawie tego wpisu wnioskuję, że działanie firmy która założyła nową spółkę i stara się podpisać nowe umowy jest bezprawne..

-Czy mogę zgodnie z prawem odrzucić żądanie komornika?
-Czy jeśli będę opłacał czynsz na rachunek komornika, będę mógł legalnie korzystać z najmu?
-Czy u komornika mogę zerwać zawartą umowę i podpisać nową umowę z nową spółką?
-Czy Komornik może wrócić do mnie z regresem jeśli nie zapłacę czynszu na jego konto na zajętą umowę?
-Dlaczego w piśmie od komornika również jestem nazywany "dłużnikiem"
-Czy jeśli zapłacę czynsz komornikowi, odmówię podpisania nowej umowy, a właściciel nowej firmy uniemożliwi mi dostęp do miejsca parkingowego - zostanie mi tylko droga sądowa? czy Policja powinna pomóc?

Dodam, że przez 3 lata najmu nie zalegałem ani nie spóźniałem się z zapłatą czynszów

Co radzicie? Chcę korzystać z praw użytkowania miejsc parkingowych na których umowę podpisałem, nie ma dla mnie znaczenia czy kasę wpłacę na konto komornika czy spółki, jednak obawiam się "podwójnego" zobowiązania jeśli podpiszę nową umowę a komornik odezwie się do mnie za jakiś czas

Ostatnia edycja:
1. Czy mogę zgodnie z prawem odrzucić żądanie komornika?
2. Czy jeśli będę opłacał czynsz na rachunek komornika, będę mógł legalnie korzystać z najmu?
3. Czy u komornika mogę zerwać zawartą umowę i podpisać nową umowę z nową spółką?
4. Czy Komornik może wrócić do mnie z regresem jeśli nie zapłacę czynszu na jego konto na zajętą umowę?
5. Dlaczego w piśmie od komornika również jestem nazywany "dłużnikiem"
6. Czy jeśli zapłacę czynsz komornikowi, odmówię podpisania nowej umowy, a właściciel nowej firmy uniemożliwi mi dostęp do miejsca parkingowego - zostanie mi tylko droga sądowa? czy Policja powinna pomóc?
1. Nie wykonasz zajęcia, to komornik może na początek nałożyć grzywnę.
2. Tak. Ciebie nadal łączy umowa. Nie została ona wypowiedziana ani rozwiązana.
3. Komornik nie jest tym zainteresowany. Natomiast gdy zmieni się strona umowy najmu czy dzierżawy poinformuj o tym komornika. Pisemnie, tak byś miał dowód lub osobiście.
4. Nie. Czytaj pkt. 1. Grzywna może być znacznie wyższa niż miesięczna wysokość najmu.
5. Jesteś dłużnikiem dłużnika, tzw. trzecio dłużnikiem.
6. Droga cywilna. Policja sprawami cywilnymi nie zajmuje się.
nie ma dla mnie znaczenia czy kasę wpłacę na konto komornika czy spółki
Ma znaczenie. Grzywny będą wyższe niż kwota z tytułu najmu. Zwróć uwagę na to:
poinformowała mnie SMS o zmianie firmy zarządzającej parkingiem.
Wcale nie musi zmienić się strona umowy. Jeśli zdecydujesz się na podpisanie nowej, zgłoś się z nową umową do komornika, byś nie miał problemów. Komornik będzie wiedział co zrobić. Ewidentnie firma coś kombinuje.

Powrót