Komornik zajmuje rentę gdzie wysyłane są alimenty.

• Autor wątku Autor wątku pldiego
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pldiego

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Dzień Dobry
Chciałbym przedstawić Państwu moją sytuację a zarazem proszę o poradę.

Były mąż mojej żony ma obowiązek płacenia alimentów na swego syna w kwocie 600 zł. Jedyny dochód jaki jest rejestrowany, ale i jedyny jaki otrzymuje w Polsce to renta w kwocie także w wysokości 600. Czyli każdy przychód wysłany miesięcznie z ZUS'u, przelewem zdefiniowanym idzie na konto mojej żony z tytułem "alimenty". Niestety nie jest to regularna wpłata ponieważ człowiek przebywa za granicą a wszystkie swoje zaniedbania administracyjne pokutuje syn. Co najmniej kilka razy w roku renta jest zajmowana przez komornika z tytułu mandatów. długów itp. (przyczyny nie są do końca znane).
W związku z tym czy powinniśmy z Żoną zgłosić gdzieś tą sytuację? Jeżeli tak to gdzie? I czy jeżeli zgłosimy to czy przypadkiem nie zostanie zabrana renta ponieważ prawdopodobnie ten człowiek żyje i pracuje w Niemczech.
Ogólne kompletny brak jakichkolwiek informacji o sytuacji człowieka.

Opowiem Wam najświeższą sytuacje która przyczyniła się do napisania tego wątku.

W dniu dzisiejszym przyszło zawiadomienie o nie opłaconych biletach za parkowanie na kwotę 500 zł w roku 2015.
Mandaty są wypisane za auto które zostało sprzedane w 2013 roku lecz tak jak wspominałem lekkomyślny ojciec jak i kupujący nie wykonali obowiązku powiadomienia o tym fakcie urzędu. Co za tym idzie mandat przyszedł tutaj a kolejne zajęcie przez komornika to tylko kwestia czasu. Poinformować urzędu nie możemy ponieważ umowa przepadła jak ta osoba.

Ostatnia edycja:
Powrót