Komornik zakończył postępowanie a bank nadal blokuje i wysyła pieniądze dla komornika

• Autor wątku Autor wątku ProTomek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

ProTomek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam. Mam problem a Moja sytuacja wyglada tak: komornik w maju wysłał papiery o umorzeniu, bank coś tam zdjął ale w dalszym ciągu mam 3 blokady na koncie w banku od tego komornika w tym postępowaniu. Na początku sierpnia było to powtórzone jak i we wtorek tylko wziąłem pismo z kancelarii i zaniosłem do placówki. Bank nie potrafi zdjąć tych blokad mimo moich próśb od 2 miesięcy... czy jest jakiś przepis lub coś z czym mógłbym zarządzać od banku rekompensaty lub zadośćuczynienia (Credit agricole) skoro on mimo zakończenia postępowania nadal ma na moim koncie blokady na ponad 40000? Lub co mam zrobić by je w końcu zdjąć? Musze pożyczać pieniądze na życie i naprawę auta jak to na koniec miesiąca mimo, że byłbym w stanie zapłacić swoimi... W dalszym ciągu bank wysyła (wczoraj) pieniądze do komornika i blokuje kolejne... Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
W tym samym postępowaniu komornik nie może robić kilku zajęć w tej samej sprawie. Coś pomyliłeś. Poproś komornika o zaświadczenie wydane w trybie art.826 KPC i przedstaw je w banku.

Dla jasności sprawy: czy komornik wydał postanowienie o umorzeniu czy zakończeniu postępowania i jest ono prawomocne ?

Niestety bank coś pokręcił i nam na akta Kmxxxx/xx zajęcia na jednym koncie na 3 różne kwoty od jednego komornika... Komornik wydał mi osobiście umorzenie postępowania- uchylenie zajęcia rachunków bankowych do credit agricole i osobiście je zaniosłem w zeszły wtorek, w piątek po telefonie też je ponownie wysłał do banku. Dzisiaj dzwoniłem do komornika i mam czekać na zwrot pieniędzy...

Komornik wydał mi osobiście umorzenie postępowania- uchylenie zajęcia rachunków bankowych do credit agricole i osobiście je zaniosłem w zeszły wtorek
Jeśli wszystkie zajęcia dotyczą sygnatury, którą masz na umorzeniu wraz z uchyleniem zajęcia - i doręczyłeś to do banku, to to kończy sprawę, a rachunki nie są zajęte. Masz potwierdzenie otrzymania pisma przez bank?

Ostatnia edycja:
Właśnie dzwoniłem do banku i w dalszym ciągu mam zajęcie i zblokowane środki na tego komornika...

Składałem to w placówce doradca skserował i wysłał do swojej jednostki.

Składałem to w placówce doradca skserował i wysłał do swojej jednostki.
Pytałem, czy masz potwierdzenie, tj. czy potrafiłbyś udowodnić, że to składałeś?

Ale nie wystawiał potwierdzenia nie pomyślałem o tym papier był adresowany bezpośrednio do tego banku.

Myśle, że jak pójdę do placówki to dostanę potwierdzenie.

Jak je będę miał to co mogę zrobić? Mam ponad 20 kilometrów do nich to co mógłbym zrobić na miejscu? By nie jeździć w kółko...

Pozew o zapłatę, wierzytelność z rachunku bankowego to taka sama wierzytelność jak inne i nie ma powodów, by podlegała innym zasadom. A dodatkowo odszkodowanie w wysokości kosztów pożyczek:
Musze pożyczać pieniądze na życie i naprawę auta jak to na koniec miesiąca mimo, że byłbym w stanie zapłacić swoimi...

Oraz wypowiedzenie umowy. Z takim bankiem nie warto współpracować. Szczególnie, że umowę łamie.

PS. Używaj opcji edytuj!

Zapomniałem o edycji, będę pamiętał. Jutro jak mi się uda dojechać do banku zobaczę co załatwię. Ciekawy pomysł z pozewm, może wtedy się ruszą, pożyczyłem 600zł w tym 100 wyniosła naprawa urwanego wydechu, nowy i robocizna miały kosztować ok 300zł, z oszczędności skończyłem na spawie starego a nowy oddałem:/ Wystarczy mi jak odblokują środki, bo kwota pożyczki od brata gotówki do ręki, nie wystarczy by taki pozew wygrać i cokolwiek ugrać. Dziękuje za czas i informację, pozdrawiam.

Nie, odszkodowania nie dostaniesz, ale wypłatę środków + należne odsetki jak najbardziej tak. Bo zajęty ten rachunek już nie jest. To bank tak twierdzi - ale dokumenty temu przeczą.

Dla informacji, po poruszeniu tematu pozwu za bezprawne blokowanie środków, następnego dnia blokada została zdjęta. Dziękuje za pomoc, pozdrawiam.

Powrót