komornik

• Autor wątku Autor wątku glajdak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

glajdak

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam mam do was pytanie bo nie znam się na prawie i bardzo tego żałuje :( a chodzi mi o to komornik siadł mi na wypłatę i może mi zabierać 60 % ale on za miast zabierać tylko 60 % to w dodatku blokuje mi konto i jestem bez środków do życia powiedzcie mi czy ma takie prawo pomocy

Niech Ci pracodawca daje wypłatę w gotówce (kwotę wolną), albo załóż konto w innym banku i tam przelewa dopóki się komornik/wierzyciel nie zorientuje.

Flicka napisał:
Niech Ci pracodawca daje wypłatę w gotówce (kwotę wolną), albo załóż konto w innym banku i tam przelewa dopóki się komornik/wierzyciel nie zorientuje.
Nie wiem czy to są porady których należy udzielać na tym Forum.

Nie za bardzo rozumiem pretensje, Bartato. Po to jest kwota wolna w umowie o pracę, ponieważ jakiś cel przyświecał ustawodawcy, aby pracownik jakąś część wynagrodzenia jednak otrzymywał. Jest to nawet w interesie wierzyciela, aby dłużnik miał jeszcze ochotę pracować i miał za co do pracy dojeżdżać.

Dlatego porada jak zrobić, aby oddawać faktycznie tę część wynagrodzenia, którą trzeba, a nie oddawać tej, której nie trzeba, nie jest czymś nagannym moralnie.

Moim zdaniem - oczywiście.

Dłużnik ma obowiązek spłacić swoje zobowiązanie a komornik zgodnie z art. 803 kpc może prowadzić egzekucję ze wszystkich części majątku dłużnika.
Środki na rachunku bankowym są czymś innym niż częścią wynagrodzenia (nawet jeżeli pochodzą z tego źródła) i mogą podlegać zajęciu.
Wskazanie userowi-dłużnikowi w jaki sposób może de facto utrudnić postępowanie egzekucyjne i "ukryć" część majątku nie jest do końca w porządku - delikatnie mówiąc. Staramy się udzielać porad prawnych a sposoby na wymiganie się od pewnych rozwiązań zostawiam userom i ich inwencji "twórczej".
A postępowanie egzekucyjne jest w samej zasadzie postępowaniem dotkliwym i przymusowym - i nie zmieniajmy tego.

Witam,
na wniosek wierzyciela, komornik wydał postanowienie o zawieszeniu postępowania egzekucyjnego oraz umożeniu postępowania co do kont bankowych i wierzytelności.Co teraz tzn. czy komornik wyśle takie postanowienia do banków w których mam zajęte konta i Urzędu Skarbowego , czy tez muszę to zrobić sama? W jaki sposób?
Z góry dziękuję za odpowiedż
pozdrawiam

Komornik powinien wysłać stosowne informacje, ale proszę sprawdzić czy na pewno to zrobił.

Bartata napisał:
Dłużnik ma obowiązek spłacić swoje zobowiązanie a komornik zgodnie z art. 803 kpc może prowadzić egzekucję ze wszystkich części majątku dłużnika.

Z postępowaniami egzekucyjnymi mam styczność w praktyce i powiem Ci, że źle wróży egzekucji, jeśli znajdzie się i zajmie wszystkie źródła dochodu dłużnika. Dlatego że dłużnik traci motywacje do pracy i źródła te natychmiast znikają.

Dlatego lepiej jest, jak strony znajdą sposób, gdzie i wierzyciel będzie coś dostawał, i dłużnik będzie miał na swoje podstawowe potrzeby.

Przecież nie po to Autor rozpoczął wątek, aby dostać bezsensowną poradę "zaciśnij zęby i popracuj za darmo, a za rok już wszystko spłacisz".

No cóż ja swoją opinię wyraziłem.
Moim zdaniem wskazujesz jak ukryć majątek - a to nie jest w porządku.

Komornik powinien wysłać stosowne informacje, ale proszę sprawdzić czy na pewno to zrobił.
Tak tez myślałam ... Mam jednak prawo sądzić ze tego nie zrobił i nie zrobi :mad: Na postanowienie o zawieszeniu postępowania "doczekałam" się dopiero po interwencji u Prezesa Sądu ( po 1,5 miesiaca od wniosku wierzyciela o zawieszenie postępowania , nic się nie działo więc wniosłam do Sądu Skargę na bezczynnosć komornika ) .
Jak mam sprawdzic czy może jednak ....A co jeśli nie wysłał, jaką mam możliwość dochodzenia swoich praw?

Flicka napisał:
Z postępowaniami egzekucyjnymi mam styczność w praktyce.
Czyżby w praktyce także dawała Pani rady "naciągające" prawo?
W każdym razie nasze forum nie toleruje takich rad. Ostrzegam.

ala200

Przede wszystkim sprawdzić w banku i US. Ewentualnie w kancelarii komornika otrzymując wgląd w akta.
Można również przedstawić w tych instytucjach postanowienie o zawieszeniu - rozumiem że jest w nim informacja że co do w/w składników egzekucję umarza się? Jeżeli tak to to powinno wystarczyć.
Zgodnie z art. 826 kpc umorzenie powoduje uchylenie czynności egzekucyjnych.

Bartata,bardzo dziękuję za odpowiedż; tak mam w postanowieniu umorzenie egzekucji z rachunków bankowych, wierzytelnosci i zapłaty za pracę. Byłam u komornika, nie pokazał mi akt mówiąc iz przez moje skargi są w sądzie .
Jeszcze raz dziękuję i życzę miłego dnia .

Powrót