Komornik

• Autor wątku Autor wątku Zuziak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zuziak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
mój ojciec oraz matka w 2002 drugim poręczyli pożyczkę oczywiście ich "przyjaciele" zwiali a banka domaga sie spłaty długu
moje pytanie jest takie:
ponieważ w mieszkaniu moich rodziców ciągle mieszkam ja i brat czy komornik mógłby zabrać np. mój komputer lub brata? i jak to udowodnić ze komputer jest mój?

Można zająć wszystkie rzeczy w mieszkaniu w obecności rodziców ponieważ są one w tzw. współwładaniu. Jeśli rodziców nie ma w domu a jest inny mieszkaniec to można zająć te rzeczy ale za jego zgodą. Osobie trzeciej przysługuje powództwo o zwolnienie rzeczy spod zajęcia do sądu w termnie miesiaća od dowiedzenia się o tym zajęciu. Zawiadomienie o zajęciu osobie trzeciej wysyła komornik jeśli dłużnik obecny przy zajęcie zgłosi to do protokołu zajęcia. W sądzie udawadnia się własność rzeczy przy pomocy faktury, umowy zakupu, darowizny albo też w inny sposób.

SPrawdź tez terminy.
Mozłiwe ze sprawa się przedawniła i nikt nic nie musi płacić( 3 lata od terminu wymagalności jeśłi pożyczka była z instytucji a nie od osoby prywatnej)

termin wymagalnosci czyli?
przepraszam moze dla kogos to jest banalne pytanie ale jestem kompletnym laikiem

termin w którym świadczenie bylo wymagalne ( opisana w umowie data zapłaty ostatniej raty pożyczki)

[cytat="MORSKI"]SPrawdź tez terminy.
Mozłiwe ze sprawa się przedawniła i nikt nic nie musi płacić( 3 lata od terminu wymagalności jeśłi pożyczka była z instytucji a nie od osoby prywatnej)[/cytat]

pozyczka byla brana z banku w 2002 na dwa lata czyli do 2004 czyli juz nie musimy placic?
jakies pismo trzeba zaniesc czy jak?
a co gdy bank przekazal dlug jakiejs firmie sciagajacej dlugi?

Powrót