Komornik!!!

• Autor wątku Autor wątku dzwandzia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dzwandzia

Użytkownik
Odpowiedzi
314
Jezeli nie tu to pisze to sorry!!!
Mialem do zaplacenia pieniadze za odbyta sprawe sadowa,zostalo to rozlozone na raty i w pismie napisane bylo ze w razie nieplacenia w terminie sad bedzie kazal mi splacic wszystko w calosci.Placilem kazda rate w terminie,ale jakos pozniej tak mi sie wszystko pogmatwalo ze zapomnialem splacic 3 ostatnich rat i chce je splacic,ale bez udzialu w tym komornika,gdyz zadluzenie wynosi 300 zl,a komornik chce ponad 200zl.Czy jezeli poszedlbym do sadu i tam wplacil pieniadze tylko im(badz na konto te 300zl), czy nadal komornik bedzie mnie scigal???

Możliwe że tak ale tylko w zakresie kosztów egzekucyjnych - minimalnie ok. 206 zł + wydatki gotówkowe poniesione przez komornika, jeśli takie były w sprawie. Zgodnie z art.770 kpc koszty postępowania egzekucyjnego ustala postanowieniem komornik i to jest jego prawo. Jakie będą te koszty zależy od komornika. Na postanowienie komornika o kosztach przysługuje skarga do sądu. 28 grudnia nastąpi zmiana przepisów egzekucyjnych i w takim wypadku jeśli dłużnik zapłaci wierzycielowi dług do jego rąk to obowiązkowo zapłaci koszty 2 lub 5 % wartości zapłaconej sumy ale nie mniej niż 206 zł.

Krispl, jak te zmiany mają się do egzekucji wszczętych przed 28/12/2007 ?

Tzw. stare sprawy będą prowadzone według starych zasad do końca za wyjątkiem spraw o alimenty do których stosuje się nowelizację bez względu na moment wszczęcia egzekucji.

a stare zasady to jakie?to w przypadku opisanym wyzej komornik bedzie scigal za te koszta egzekucyjne czy nie????

Powrót