Komornik.

• Autor wątku Autor wątku fotomartini
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fotomartini

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam Taki problem. Miałem zadłużenie w spółdzielni mieszkaniowej ok 4 tys. Zapadł wyrok. Sprawa poszła do komornika. Po otrzymaniu wezwania komorniczego zapłaciłem wciągu tygodnia czasu wszystkie zaległości względem spółdzielni łącznie z kosztami sądowymi i zaliczką na poczet kosztów komorniczych 253zł jakie poniosła spółdzielnia. Komornik skontaktował się ze mną tel i stwierdził że jetem mu jeszcze winien 1000 zł. Bardzo proszę o pilną pomoc. Jutro idę na spotkanie.:( Dodam że pieniądze wpłaciłem w spółdzielni.

Ostatnia edycja:
może twierdzić że jesteś mu winien i milion, poproś aby łaskawie na piśmie podał ci za co jest ten dług. Komornicy bez zaliczki od wierzyciela nie są raczej skłonni do działań typu sprawdzenie CEPIK-u, ZUS, poszukiwania kont bankowych, czy nieruchomości dłużnika.

w tym problem szybko spłaciłem wszystko spółdzielni więc widzi we mnie frajera. a ja po prostu nie lubię długów ale też gości którzy wyłudzają. Prosił bym o konkretne artykuły którymi mogę się podeprzeć w rozmowie. czy to jest forum Fantazy a ja jestem kosmitą

komornik to nie "Bóg", komornik działa na zlecenie sądu i wierzyciela, na podstawie prawomocnego wyroku. Jeśli chce od ciebie kasy, to musi mieć na to jakąś podstawę i musi ci ja przedstawić.

@Arkaszka - jest jeszcze coś takiego jak koszty egzekucyjne. Proszę doszkol się zanim zaczniesz odpowiadać z taką pewnością siebie.

256 zł zaliczki + 1000 zł kosztów przy kwocie długu 4000 zł i dobrowolnej wpłacie na konto wierzyciela, z pominięciem komornika, to wymień mi co składa się na te koszty :brawo:

A chociażby opłata 5% określona w art. 49 ust 2 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji. Ponadto wiemy o kwocie zadłużenia sprzed wyroku. A odsetki? A koszty procesu? To wszystko podwyższa kwotę zadłużenia.
A skąd wzięły się dokładnie takie koszty - wynika z akt postępowania.
Natomiast Pana stosunek do komorników idzie wyczuć w Pana postach..a to znacznie obniża obiektywność odpowiedzi.

Ale jednak chyba ten tysiak to podejrzana opłata :)

"A chociażby opłata 5% określona w art. 49 ust 2 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji. Ponadto wiemy o kwocie zadłużenia sprzed wyroku. A odsetki? A koszty procesu? To wszystko podwyższa kwotę zadłużenia.
A skąd wzięły się dokładnie takie koszty - wynika z akt postępowania.
Natomiast Pana stosunek do komorników idzie wyczuć w Pana postach..a to znacznie obniża obiektywność odpowiedzi."

Dokładnie jest powiedziane, spłacono wszystkie koszy zadłużenie + koszty sądowe + zaliczka dla komornika. Dług 4000+ koszty, zapłata tuż po otrzymania wezwania, co takiego zrobił przez ten czas komornik oprócz wysłania listu poleconego za 3,75zł + powiedzmy zajęcie zwrotu podatku w U.S. GDZIE SĄ TE KOSZTY

Jak by nie liczyć nie wychodzi 1253zł.
A mój stosunek do komorników jest moją prywatną sprawą:cool:

Ale Pana prywatną sprawą nie jest wróżenie ze szklanej kuli bez akt postępowania.
Opłata wyniosła 282,27zł. Pozostaje pytanie o pozostałe ok. 700zł.
Być może została naliczona opłata za odnalezienie majątku itp itd. Na tą kwotę może złożyć się bardzo dużo.
W odróznieniu od przedmówcy nie będę rzucał pewnikami bo te znajdują się w aktach sprawy. Prawdą jest natomiast że po umorzeniu postępowania przez wierzyciela mogą pozostać do spłaty koszty egzekucyjne.

A zaliczka jest kosztem wierzyciela a nie komornika...odsyłam do ustawy.

Arkaszka - za następne wmawianie ludziom tego o czym nie ma się pojęcia będzie ostrzeżenie. Tyle.

Ostatnia edycja:
Zaliczka jest kosztem wierzyciela, ale z niej pokrywane są koszty komornika.
Pewnikiem jest to że komornik nie podejmuje czynności związanych z poszukiwaniem majątku dłużnika bez zaliczki ze strony wierzyciela (a zaliczka nie jest wysoka). Oczywiście mogą pozostać jakieś koszty komornicze ( ale jakie po tygodniu dzielnych poszukiwań), ale absolutnie nie w tej wysokości, ale zamiast straszyć ostrzeżeniem powiedz mi co było tym wmawianiem, to aby poprosić Jaśnie Pana Komornika o podstawę żądania kasy, czy to co.;)

Jutro kolega dowie się u źródła, z czego wynika te 1000zł i zapewne nas poinformuje

Z zaliczki nie są pokrywane koszty komornika - to raz. Gdyż wydatki gotówkowe z art. 39 ustawy o komornikach... nie są kosztem komornika.
Nadal nie przyswaja Pan wiedzy na temat opłaty egzekucyjnej z art. 49 ust 2 uoksie oraz o np. opłacie za odnalezienie (a nie za poszukiwanie) majątku określonej w art. 53a 2 uoksie).

Odsyłam do ustawy...niezmiennie...po raz kolejny.

Wydatki w toku egzekucji
art. 39
1. Komornikowi należy się zwrot wydatków gotówkowych poniesionych w toku egzekucji tylko w zakresie określonym ustawą.

2. Wydatkami, o których mowa w ust. 1, są:

1) należności biegłych. (brak)

2) koszty ogłoszeń w pismach, (brak)

3) koszty transportu specjalistycznego, przejazdu poza miejscowość, która jest siedzibą komornika, przechowywania i ubezpieczania zajętych ruchomości,
(brak)
4) należności osób powołanych, na podstawie odrębnych przepisów, do udziału w czynnościach,
(brak)
5) koszty działania komornika, o których mowa w art. 8 ust. 11, poza terenem rewiru komorniczego;
(brak)
6) koszty doręczenia środków pieniężnych przez pocztę lub przelewem bankowym,
(brak)
7) koszty uzyskiwania informacji niezbędnych do prowadzenia postępowania egzekucyjnego lub wykonania postanowienia o udzieleniu zabezpieczenia,
(brak)
8) koszty doręczenia korespondencji, za wyjątkiem kosztów doręczenia stronom zawiadomienia o wszczęciu egzekucji bądź postępowania zabezpieczającego.
(brak)
opłata egzekucyjna z art. 49 ust 2 (bingo)
art. 53a (brak)
Mówimy o tym przypadku, a nie teoretycznie.:D
I gdzie te koszty

Ostatnia edycja:
Jak widzę opór materii jest zbyt wielki.
Ja wymiękam.

to nie opór materii tylko racja
Realnie ( językiem nie prawniczym)
Komornik wysyłając zawiadomienie o wszczęciu egzekucji do dłużnika, z braku czasu, zawalenie tysiącami podobnych spraw nie robi nic, czeka, większość szczęśliwców na samo słowo komornik wpłaca pieniądze, "dogaduje się" itd, w ten sposób bez wysiłku kasuje się prowizję, wobec tych którzy nie wykazują woli zapłaty stosowane są kolejne kroki, co powoduje dodatkowe koszty itd, itd.
Jeśli przyjmiemy że wszystko odbyło się zgodnie z postem i dłużnik zapłacił całkowicie koszty wyszczególnione w nakazie zapłaty na konto wierzyciela i nastąpiło to max w tydzień od otrzymania zawiadomienie a wszczęciu egzekucji, to nie oszukujmy się szansa na to ze komornik podjął jakieś działania mające na celu "ściągnięcie należności" wynoszą "0".
Więc jedynym kosztem na jaki poniesie, jest koszt z art. 49 ust 2 czyli +/- 270 PLN.
Możemy być także pewni, że komornik nie odnalazł żadnego majątku więc nie ma tu zastosowanie art. 53a

Więc wracając do meritum- kwota 1 000 PLN nie ma żadnego uzasadnienia.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót