komornik

• Autor wątku Autor wątku MrDoimer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MrDoimer

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Witam, prowadzone są wobec mnie 2 sprawy na ten sam temat .Chodzi o spłatę długu za czynsz.Tak na prawde to ten dług zrobiła moja matka(alkoholiczka) bo ja tam nie mieszkałem .A Dowiedziałem się od komornika .Pierwsza sprawa za lata 2000-2002r i 2002-2009r.W obydwu sprawach złożyłem zażalenie .Za tą wyższą sumę sąd wstrzymał z art.396 kpc a za tą niższą sumę z lat 2000-2002r postanowił wstrzymać na podstawie art 821kpc.Ale komornik powiedział że i tak zaczyna ściągać dług z mojej wypłaty.Co mógł bym zrobić żeby go powstrzymać do czasu sprawy i prawomocnego wyroku sądu?

Zabezpieczyć powództwo , które wmiosles do sądu w postaci zawieszenią postępowania egzekucyjnego .

Witam mi znajomy powiedział żebym napisał zażalenie na postanowienie sądu brzmi tak:
Zażalenie na postanowienie sądu
Na podstawie Sądu Rejonowego dla Warszawy Żoliborza II wydział cywilny sygn.akt II zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia
O wstrzymaniu wykonania w postępowaniu upominawczym nakazu zapłaty objętego klauzulą wykonalności.
Zaskarżam to postanowienie w całości o zmianę i orzeczenie o zawieszeniu postanowienia.
Zgodnie z moim wnioskiem Sąd nie rozpoznał tego wniosku i nie orzekł o zawieszenie postanowienia zgodnie z moim wnioskiem.
Komornik Sądowy przy Sądzie Rejonowym dla Warszawy Żoliborz II Wydział cywilny nie wstrzymuje się z wprowadzeniem tej egzekucji bo uważa że powinno być wydane postanowienie o zawieszeniu a nie o wstrzymaniu nakazu zapłaty wydanego w postępowaniu upominawczym przez Sąd Rejonowy dla Warszawy Żoliborza.
Rozstrzygnięcie jest niezgodne zdaniem pozwanego bo pozwany wniósł o zawieszenie a nie o wstrzymanie. Czy jest to prawidłowo napisane?

Powrót