KOMORNIK

• Autor wątku Autor wątku aniak89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aniak89

Użytkownik
Odpowiedzi
60
mam pytanie - jak uchronić auto zakupione w trakcie małżeństwa ( nie mamy rozdzielności majątkowej) przed zajęciem komorniczym spowodowanym zadłużeniem alimentacyjnym męża wobec nieślubnego dziecka???

Radzę zapłacić zadłużenie, zajęciu może ulec i inne mienie: prawo jazdy, mieszkanie-nawet jeżeli mąż nie jest jedynym właścicielem,
powinien poczuć się do odpowiedzialności

Popieram :!: przedmówczynię w 100% :ok:
Skoro mąż teraz unika swych powinności, to kiedyś paradoksalnie może obrócić się przeciwko Pani, czego oczywiście nie życzę.
Pozdrawiam

Prosze,pomóżcie bo jestem zielona w tym temacie :what: Mój były mąż od pół roku nie płaci alimentów na dziecko a wiem że pracuje legalnie za granicą,nieźle zarabia i co miesiąc przyjeżdża na kilka dni do swojej matki.Poszłam z tym do komornika a on po miesiącu powiedział mi że mąż nie zapłaci i po kolejnych trzech miesiącach mam się starac o zaliczke alimentacyjną. A przecież ma mu z czego ściągnąć. Nic juz nie rozumiem,albo ja jestem taka tępa albo to wszystko jest tak pomylone.
Nie wiem co mam robic bo za chwile nie bede miała na chleb.Chodze po różnych instytucjach i tak mnie odsyłają z jednej do drugiej. Jak ktos z Was wie coś na ten temat to prosze pomóżcie.

[cytat="Klaudia1312"]Prosze,pomóżcie bo jestem zielona w tym temacie :what: Mój były mąż od pół roku nie płaci alimentów na dziecko a wiem że pracuje legalnie za granicą,nieźle zarabia i co miesiąc przyjeżdża na kilka dni do swojej matki.Poszłam z tym do komornika a on po miesiącu powiedział mi że mąż nie zapłaci i po kolejnych trzech miesiącach mam się starac o zaliczke alimentacyjną. A przecież ma mu z czego ściągnąć. Nic juz nie rozumiem,albo ja jestem taka tępa albo to wszystko jest tak pomylone.
Nie wiem co mam robic bo za chwile nie bede miała na chleb.Chodze po różnych instytucjach i tak mnie odsyłają z jednej do drugiej. Jak ktos z Was wie coś na ten temat to prosze pomóżcie.[/cytat]
Komornik nie ściagnie pieniędzy jeśli Pani były mąż pracuje za granicą. Musi Pani tą sprawe prowadzic przez Sąd Okegowy właściwy dla Pani miejsca zamieszkania. Może Pani spróbować podać dziadków o alimenty (może to podziała na eks). A najważniejsze to uzbroić sie w cierpliwość, wziąść tą zaliczkę alimentacyjną i walczyć.

Możesz mi powiedziec jak ja to mam zrobic,co muszę złożyc w sądzie,czy zaswiadczenie od komornika musi byc potrzebne

[cytat="Klaudia1312"]Możesz mi powiedziec jak ja to mam zrobic,co muszę złożyc w sądzie,czy zaswiadczenie od komornika musi byc potrzebne[/cytat]

Żeby Pani dostała zaliczkę komornik musi wystawić dla MOPS zaświadczenie, że egzekucja jest nieskuteczna, a tak owe jak Pani powiedział wystawi po 3 miesiącach.
A teraz troche mniej przyjemnych wiadomości.
Aby rozpocząć egzekucję z zagranicy będzie Pani zmuszona wstrzymać egzekucję komorniczą. Nie wiem w jakim państwie przebywa Pani ex. Dlatego najlepiej żeby Pani zadzwoniła do Sądu Okręgowego i prosiła o połączenie z osobą zajmującą się egzekucją alimentów z konkretnie interesującym Panią państwem.
Niestety przez ten czas istenie prawdopodobieństwo, że MOPS nie podejmie się wypłaty zaliczki- ponieważ nie będzie miał pisma dotyczącego egzekucji.
Jedyne co pozostaje to wystapić na ten czas o alimenty od rodziców ex.

BARDZO DZIĘKUJE bo w końcu dowiedziałam sie coś konkretnego,choć powiem szczerze że nasze prawo jest chore.Nikt nie liczy sie z dzieckiem.Ten lepszy kto sprytniejszy i bardziej cwany.

Popieram Cię w całej rozciągłości.

Powrót