Komornik

• Autor wątku Autor wątku grze83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grze83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam mam pytanie w sprawie komornika w niemczech . MIESZKAM I PRACUJE W de dostalem pismo z sadu od komornika i pismo tez dostal moj pracodawca . Mam do oddania 1889euro pracuje tylko ja i zarabiam 1520e dwojka dzieci zona nie pracuje czy komornik moze zabrac mi wszystko czy moj pracodawca bedzie musial oddac cala wyplate komornikowi . W pismie komornik wymaga od mojego pracodawcy ile zarabiam rachunki z 3 miesiecy prosze o informacje jakie ma prawa komornik ile moze zabrac dziekuje

Zajęcie środków wynikające z umowy o prace podlega ochronie
Kwota wolna od zajęcia przez komornika to rzeczywista i prawnie ustalona kwota pieniędzy, jaką komornik musi pozostawić do dyspozycji dłużnika. Na wysokość tej kwoty nie ma wpływu ilość egzekucji komorniczych, ani wysokość zadłużenia danej osoby.

Komornik może od dłużnika wyegzekwować środki pochodzące z wynagrodzenia, ale nie całość. Zasady zajęcia komorniczego nie zmieniły się – kwota wolna od potrąceń wzrosła proporcjonalnie do wzrostu minimalnego wynagrodzenia. Komornika obowiązuje zatem:
– limit górny zajęcia komorniczego – do 50% wynagrodzenia lub do 60% wynagrodzenia w przypadku długów alimentacyjnych,

Powrót