Komornik

• Autor wątku Autor wątku Pasjer1575
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pasjer1575

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Nie znalazlem takiego tematu na forum, wiec najpierw opisze sytuacje.

W 2009r wziąłem kredyt na brata, ktory potrzebowal operacji, ktorej NFZ nie refundowal i ktory do marca 2011r splacalem. Kredyt opiewal na kwote 34tys zl i byl ubezpieczony wrazie utraty pracy badz zdrowia. W styczniu 2011r stracilem prace, ale ze dostalem odprawe ( wojsko - nie przedluzyli mi kontraktu ze wzgledu na likwidacje czesciowa jednostki) splacilem jeszcze 2 miesiace rat. W lutym 2011r udalem sie do banku z pisem i potwierdzeniem, ze stracilem prace. Jak się później okazalo, firma ubezpieczeniowa nie pokryje kosztow kredytu, poniewaz ja zrezygnowalem sam z pracy ( mimo iz na oficjalnym dokumencie od dowodcy jednostki istniało stwierdzenie iz to jednostka nie przedluza mi kontraktu). Odwolalem sie od decyzji, a jako ze bylem zarejestrowany jako bezrobotny, szukalem pracy.

Od kwietnia niestety przestalem placic kredyt, a w listopadzie przyszly papiery do sadu. W lutym 2012r zapadl wyrok, w ktorym nakazano mi zaplacenie zadluzenia. Do wyroku dolozono klauzule wykonalnosci. Nie bylo mnie juz w Polsce, poniewaz wyjechalem za granice aby zapłacić za to. Kiedy zdobylem troche pieniedzy na nadstan, rozpoczelem platnosc. W listopadzie 2012r wplacilem 3x 1200zl. Jak sie okazalo, splata byla tylko 480zl (!), reszte zabral komornik... Nie pogodzilem sie z tym i zaprzestalem splaty, a bank, wktorym chcialem splacic pieniadze, uznal ze tylko przez komornika. Po 3 latach, kwota kredytu do splaty z 14tys zrobila sie prawie 56tys ( lacznie z kosztami komorniczymi, bez kosztow 38tys).

Zdenerwowalem sie na firme ubezpieczeniowa oraz na to co sie stalo. Oczywiscie sprawa przeciwko firmie ubezpieczeniowej zostala hmmm umozona w sadzie ze wzgledu na brak dowodow ( mimo iz byl dokument decyzji dowodcy jednostki, a na swiadka poprosilem swojego dowodce dywizjonu).

Czy w takiej sytuacji, jest mozliwosc zlozenia do sadu wniosku o przedawnienie? Jak to zrobic? Czy sa na to jakies paragrafy? Jaki jest okres przedawnienia na taka sprawe? Czy ktos orientuje sie w tym?

Pozdrawiam

Czy egzekucja była prowadzona na rzecz banku na podstawie bankowego tytułu egzekucyjnego?
Czy umorzono egzekucje komornicza?

Powrót