Komornik

• Autor wątku Autor wątku Cyo15092
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cyo15092

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Wysłałem do komornika wniosek o wszczęcie egzekucji z rachunków bankowych. Dostałem odpowiedz ze rozpoczęli egzekucje z nadpłaty lub zwrotu podatku nie rozumiem dlaczego nie zajęli konta bankowego. Czy teraz będę musiał czekać rok żeby dostać jakiekolwiek pieniądze??

We wniosku zawarłeś informacje aby wszcząć egzekucję jedynie z rachunków bankowych?

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

tak napisałem
Egzekucję należy skierować do rachunków bankowych dłużnika, wierzytelności oraz ruchomości znajdujących się w jego posiadaniu.

To dzwoń do Kancelarii Komornika i zapytaj o co chodzi.

Komornik nie może wszcząć egzekucji wedle uznania, jeśli wierzyciel wyraźnie wskazał z jakich składników majątku ma być egzekucja prowadzona.

Dzwoniłem i powiedzieli ze konta sa juz pozajmowane to nie powinni mnie do kolejki dodać jakieś albo cos nwm

nie powinni mnie do kolejki dodać jakieś
"Kolejkę" masz określoną w art. 1025 kpc. Jak są należności uprzywilejowane w stosunku do twojej, to możesz czekać na kasę do końca życia. Wskaż inne składniki majątku do zajęcia.

W ogóle bardzo dziwny pomysł ograniczać egzekucję tylko do wybranych składników majątku... W przypadku wierzycieli masowych to ma sens, ale dla "Kowalskiego" 100 zł w te czy w drugą to żadna różnica.

Powrót