komornik

• Autor wątku Autor wątku Paw32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paw32

Użytkownik
Odpowiedzi
111
Witam, chciałbym się poradzić szanownego grona , otóż mam stare długi , których niestety nie zdołam spłacić , była prowadzona egzekucja komornicza , komornik tyle ile mógł to wyegzekwował części należności i umorzył postępowanie z uwagi na to , iż nie ma już z czego ode mnie ściągnąć . Wiem , że za jakiś czas ponownie wierzyciel może ponownie oddać sprawę do komornika i komornika może wszcząć postępowanie egzekucyjne. Ale do czego zmierzam, chciałbym podpytać, gdybym np. w przyszłości odziedziczył mieszkanie po babci i stał sie jego właścicielem i gdyby np. wszczął postępowanie , to czy mieszkanie może mi zabrać , gdybym był jego właścicielem ??? Bardzo proszę o poradę.

Rozumiem ,a proszę jeszcze o odpowiedź , czy komornik może też zając mieszkanie z hipoteka w drodze licytacji, czy takie mieszkanie może też podlegać licytacji komorniczej

czy komornik może też zając mieszkanie z hipoteka w drodze licytacji
Może, to nie jest przeszkodą. Z tym, że wierzyciel hipoteczny może być w pozycji uprzywilejowanej. Może być zaspokojony w pierwszej kolejności, pierwszeństwo mają tylko koszty egzekucyjne, alimenty, należności za pracę - czytaj art. 1025 kpc. Wierzyciel egzekwujący powinien więc przemyśleć czy po zaspokojeniu wierzyciela hipotecznego zostanie coś dla niego. Czy nie warto odczekać. Niekiedy jednak robią na złość dłużnikowi i doprowadzają do licytacji pokrywając koszty, na zasadzie " ja nie odzyskam na razie środków a ty stracisz nieruchomość".

rozumiem, czyli reasumując , jak się ma jakieś stare niespłacone długi, lepiej nie mieć na siebie żadnej nieruchomości oraz samochodu, skoro jeśli wierzyciel ponownie może złożyć wniosek o egzekucję , to komornik w każdej chwili może zlicytować nieruchomość, lub nawet zając pojazd

Nie, nie lepiej.
Można również wykorzystać spadek po to aby spłacić swoje długi.
To byłoby fair.

Powrót