komputer poleasingowy

• Autor wątku Autor wątku luke85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luke85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
W październiku 2015r kupiłem laptopa poleasingowego od firmy sprzedającej tego typu sprzęt. Komputer posiada licencję na windows 7 pro (wszystkie naklejki kody itp). Od niedawna przy włączaniu się komputera wyświetla się komunikat o nieoryginalności windowsa. Dzwoniłem do firmy od której kupowałem komputer i zapewniono mnie o oryginalności sytemu. Pan zaproponował abym skontaktował się z f-mą microsoft. Tak zrobiłem i powiedziano mi, że klucz produktu (systemu operacyjnego) został zablokowany, jednak nie potrafią podać przyczyny. Niestety na paragonie zakupu nie jest wyszczególniona licencja na system operacyjny.
Czy firma od której kupiłem komputer powinna mi przekazać nową licencję?? (wydaje mi się to absurdalne, ale to sugestia pana z infolinii microsoftu)
Czy fakt posiadania przeze mnie wszelkich naklejek licencyjnych nie jest równoznaczny z posiadaniem wykupionej licencji?
Rozmawiałem z jednym informatykiem i powiedział mi, że prawdopodobny scenariusz może być taki, że f-ma sprzedająca sprzęt poleasingowy mogła kupić komputery przeznaczone do utylizacji z jakichś powodów i f-ma lenovo wykasowała z bazy nr seryjne komputera co spowodowało, że windows zaczął się zgłaszać jako nieoryginalny. Czy w takim razie f-ma lenovo może odwikłać sytuację i czy jestem faktycznie posiadaczem licencji na windows?
P.S.: z lenovo nie udało mi się skontaktować...

Powrót