Komputer zabrany artykuły 116 prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku Miły200
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Miły200

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam dzisiaj przyszła do mnie policja z nakazem od Prokuratury i zabrali mi komputer jest prowadzone dochodzeńie oczyn z artykułu 116 Komputer wydałem dobrowolnie dodam ze ten komputer miałem wystawiony na portalu aukcyjnym z opisem sprzedam komputer do gier przerobiony z grami i Opragramowaniem gry były z neta ściągnięte itp. co dalej będzie mam czekać aż przyjdzie mi jakieś pismo ....? Co mi za to grozi.Nie byłem nigdy karany.

Przepis prawny:
Art. 116.0
1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w ust. 1 w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

3. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełniania przestępstwa określonego w ust. 1 stałe źródło dochodu albo działalność przestępną, określoną w ust. 1, organizuje lub nią kieruje, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 5.

4. Jeżeli sprawca czynu określonego w ust. 1 działa nieumyślnie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

W praktyce to teraz prokurator będzie czekał na opinię biegłego z zakresu informatyki, który oceni czy faktycznie z tego konkretnego komputera rozpowszechniano pliki objęte prawem autorskim. Zazwyczaj na taką opinię czeka się kilka miesięcy albo i dłużej. A potem w zależności od jej wyniku prokurator podejmie decyzję co dalej, czy stawiać zarzuty, czy umarzać.

To sobie narobiłem biedy :/ a taki sprzęt podlega zwrotowi czy idzie na (czarny rynek) znaczy się już nie oddadzą ?? jak by wykri przestępstwo bo pewnie znajdą.Dziekuje za szybką odpowiedź Panu

Dziękuję.A będzie mnie przesłuchiwać policja albo prokurator ? Przed wystąpieniem wnioseku do sądu.?? czy będę miał wgląd do akt sprawy kto kiedy i gdzie złożył donos na mnie.No bo skoro jest dochodzenie to ktoś musiał ich zawiadomić.? czy porostu istnieje możliwość doniesienia anonimowo do danych organów ?

No to już masz odpowiedź. Ściągając coś przed torrenty jednocześnie to udostępniasz innym. Widać ktoś monitorował rozpowszechnianie jakiegoś konkretnego programu i tak doszli do Ciebie. Miałeś jakieś Photoshopy czy coś w ten deseń? Programy graficzne?

Offica miałem i Gry .

Wiec wszystko jasne

[FONT=&quot]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin [/FONT][FONT=&quot]§8[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A nie dostałeś czasem wcześniej żadnego pisma w związku ze ściąganiem, a przede wszystkim udostępnianiem jakiegoś filmu przez torrenty? Być może sprawdzenie komputera jest dalszym etapem dochodzenia

kapitanzbik napisał:
A nie dostałeś czasem wcześniej żadnego pisma w związku ze ściąganiem, a przede wszystkim udostępnianiem jakiegoś filmu przez torrenty? Być może sprawdzenie komputera jest dalszym etapem dochodzenia

Nie dostałem żadnego pisma tak jak pisałem przyszli pokazali swoje odznaki papierek i tyle wydałem dobrowolnie.Podali jeszcze kontakt do kancelarii.z której mnie podali żebym się skantaktowal oczywiście tego nie zrobiłem ponieważ to tak jak bym się przyznał do winy.Chyba? na moje rozumowanie. Czekam co będzie dalej

Jak masz kontakt do kancelarii to ja bym zadzwonił i zapytał o co chodzi. Przynajmniej będziesz wiedział o który program chodzi.

Bardzo ważne..116

Dzień dobry, jak Policja rekwiruje sprzed po przez postanowienie Prokuratora zleca expertyze po czym oddaje sprzed to znakiem tego że nic tam nie znajdują czy jak to mam rozumieć??? I czy jak np popełniłem przestępstwo z 116.gdzie jakaś Kancelaria mnie o to podała czy powinno mi jakieś pismo przyjść do domu? Jak się przyznaje do tego czy mnie skazują bez rozprawy proponując mi jakieś kary np 500 zł na jakiś cel zawiasy np 1 rok na 2 lata prace społeczne 100 godz. Czy po tym może ta kancelaria zrobić mi sprawę cywilną że naraziłem ich np 20000 zł? i żąda zapłaty. Czy lepiej żeby sprawa trafiła do sądu.?

Powrót