Komputerowe gry używane "pudełkowe" - legalny zakup

• Autor wątku Autor wątku bodzio_stawski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bodzio_stawski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry

Być może temat taki już padł, ale postaram się nieco zawęzić zagadnienie do konkretnego przypadku.

Interesuję się starymi grami komputerowymi, pewnie z nostalgii. Obecnie możliwości zakupu takich gier są różne - platformy dystrybucji cyfrowej, czasem jeszcze sklepy stacjonarne, a w pozostałych przypadkach: portale aukcyjne. Z tym ostatnim źródłem mam kłopot w kwestii legalności.

1) Dla uproszczenia (być może zbyt ogólnego) podzielę gry pudełkowe z portali aukcyjnych na takie, które wymagają połączenia z platformą Steam (i takie gry są chyba nie do ponownego użycia i dziwię się, że są one w obiegu i sprzedający najczęściej nie umieją się z tego wytłumaczyć) oraz te, które działają powiedzmy "offline".
2) I teraz: podzielę gry pudełkowe offline na te, które po włożeniu płyty do napędu zainstalują się i po prostu działają oraz takie, które przy instalacji wymagają klucza aktywacyjnego z pudełka/z gazetki wewnątrz - który ponoć w niektórych przypadkach jest kluczem wielokrotnego zużycia.

Mam problem ze zrozumieniem, czy kupno takich gier i korzystanie z nich na komputerze (oczywiście o ile faktycznie okażą się wielokrotnego użytku) jest legalne. Ba - czy późniejsza ich odsprzedaż też jest legalna.

Serdecznie pozdrawiam
Bogdan

Odsprzedaż używanych programów komputerowych jest legalna. Jedyny problem to właśnie przypisywanie do konta czy klucze jednorazowe. Nie zawsze wsparcie techniczne udostępnienia nowy klucz lub w przypadku starszych programów w ogóle takie wsparcie jeszcze istnieje.

Powrót