Komputronik zwrot pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku krzysiekstw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysiekstw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, piszę w związku z problemem z zakupem w komputroniku,mam nadzieję, że możecie mi doradzić.
Pod koniec stycznia kupiłem tablet. Oddałem go na gwarancję ze względu na artefakty i rozłączającą się ładowarkę (nie dało się naładować bo drobny ruch i się rozłączała). Pod koniec marca odebrałem, działał dwa tygodnie(ta sama wada). Napisałem pismo o odstąpienie od umowy, podparłem się art 560.1 kc, bo naprawiany już był, pozatym tablet ma 3 miesiące, a ja miałem go miesiąc. Dostałem dziś pismo, że wada jest nieistotna i wysyłają go do serwisu producenta, a ja mam czekać aż naprawią(560.4 kc).
I tu moje pytanie - mogą tak skoro był już naprawiany? Co mogę zrobić, żeby odzyskać pieniądze?
Z góry dziękuję za pomoc.
Krzysztof

krzysiekstw napisał:
Napisałem pismo o odstąpienie od umowy, podparłem się art 560.1 kc, bo naprawiany już był

Był naprawiany, ale przez Gwaranta. Jeśli w drugiej kolejności złożyłeś odstąpienie od umowy sprzedawcy to w ramach kontruprawnienia może, ale jedynie zaproponować Ci usunięcie wady, ale nie może to trwać dłużej jak 14 dni. Możesz się na to zgodzić, albo zażądać wymiany. Jeśli wymiana będzie wymagała nadmiernych kosztów sprzedawca może odmówić. Sprzedawca w żadnym wypadku nie może decydować o sposobie usunięcia niezgodności rzeczy z umową.
Poza tym niemożność naładowania, to wada istotna.

Powrót