Komunikat prasowy i informacja o źródle

• Autor wątku Autor wątku FI_FI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

FI_FI

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam

Mam pytanie dotyczące komunikatów prasowych i wskazywania źródeł w przypadku zmiany ich treści.
Jeżeli się nie mylę (uprzejmie proszę o korektę, jeżeli tak jest, co do pytań u dołu mogę je w razie konieczności doprecyzować), to w przypadku wykorzystania (opublikowania) komunikatu prasowego np. instytucji, urzędu, firmy, należy wskazać źródło pochodzenia tego komunikatu (czas powstania?). Robi się to przez umieszczenie u dołu takiej informacji: Źródło: ….

Co należy napisać, jeżeli treść została zmieniona np. tak, z 2700 znaków zostaje 600, tylko cytaty przedstawicieli firm, po prostu ich komentarz do sytuacji, wydarzenia, a reszta jest napisana własnymi słowami, czyli przez kogoś innego. Zachowany jest sens, jednak są to inne wyrażenia, inne słowa.

Co należy napisać pod taką informacją?
Czy jeżeli napiszę komunikat własnymi słowami, z cytatami to mogę wskazać źródło pochodzenia org. informacji?
Czy źródło w taki przypadku wskazuje, źródło cytatów, czy źródło informacji pierwotnej?

Pozdrawiam Serdecznie
Rafał

Czy pytania wykraczają poza zakres forum?
Czy są niepoprawnie zadane?:)

FI_FI napisał:
Jeżeli się nie mylę (uprzejmie proszę o korektę, jeżeli tak jest, co do pytań u dołu mogę je w razie konieczności doprecyzować), to w przypadku wykorzystania (opublikowania) komunikatu prasowego np. instytucji, urzędu, firmy, należy wskazać źródło pochodzenia tego komunikatu (czas powstania?). Robi się to przez umieszczenie u dołu takiej informacji: Źródło:….
Źródło powinno podawać się zawsze...
Co należy napisać, jeżeli treść została zmieniona np. tak, z 2700 znaków zostaje 600, tylko cytaty przedstawicieli firm, po prostu ich komentarz do sytuacji, wydarzenia, a reszta jest napisana własnymi słowami, czyli przez kogoś innego. Zachowany jest sens, jednak są to inne wyrażenia, inne słowa.
Co należy napisać pod taką informacją?
Czy jeżeli napiszę komunikat własnymi słowami, z cytatami to mogę wskazać źródło pochodzenia org. informacji?
Czy źródło w taki przypadku wskazuje, źródło cytatów, czy źródło informacji pierwotnej?
Jeśli powstaje własny artykuł napisany przez siebie, w którym zamieszczane są cytaty (w postaci wypowiedzi przedstawicieli firm) z innego artykułu, to należy te cytaty odpowiednio opisać i podać ich autora oraz źródło. Więcej - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html.

Powrót